Њемачко тужилаштво: Не водимо истрагу против Додикових

16.11.2012 Актуелно

МИНХЕН – Главно тужилаштво у Минхену не води никакав поступак против Милорада Додика, предсједника Републике Српске, нити његовог сина Игора, саопштено је данас из овог тужилаштва.

Подсјећања ради, поједини медији су пренијели да због корупције и тајних рачуна Игора Додика у Хипо Алпе  Адриа банци у Бањалуци поменуто тужилаштво води поступак, те да је предмет заведен под бројем „2094/от“.

„Окружно тужилаштво Минхен не води никакав поступак против ове двије особе. Поменути број предмета не постоји ни на једном њемачком суду нити тужилаштву. Према нашим процјенама, сматрамо да се ради о погрешној информацији“, рекао је Томас Штајнкраус-Кох, портпарол овог тужилаштва.

Како је навео, за информације око процеса у вези Хипо банке, потребно је контактирати аустријске правосудне органе.

„Можемо вас упутити на аустријско правосуђе, јер се, према нашим сазнањима, тамо воде сложене истраге у вези са Хyпо Алпе Адриа банком“, рекао је он.

Из Кабинета предсједника Републике Српске јуче је саопштено да ће бити покренуте тужбе против новинара који су објавили текст, а Хипо банку су позвали да кажу да ли Додикови имају рачун у поменутој банци.

Хипо банка: Додик у нашој банци нема отворен рачун

Саопштењем се данас обратила и Хипо Алпе Адриа банка из Бањалуке, истакавши да се ради о нетачним информацијама које су неки домаћи медији пренијели без провјере.

„Истичемо да банка нема било каква службена сазнања да је по основу пријава цитираних у спорном тексту против банке, чланова Управе или неког од запослених у банци отворена истрага, како је гласила ударна вијест објављена у наведеним медијима“, навели су у банци.

Истакли су да су, након што је Додик јавно затражио званичну потврду о својима рачунима у Хипо банци, потврдили да „господин Милорад Додик у нашој банци нема ни отворен рачун. Такође, наводи у тексту који се односе на наводне милионске износе које син господина Додика има на рачунима у нашој банци су потпуно неистинити“.

„Наша банка никада није починила било које ђело које нам се у тексту спочитава. Оно што Хипо Алпе-Адриа-Банк а.д. Бањалука јесте учинила и на чему ће и даље инсистирати јесте заштита њених права. Банка ће наставити са наплатама потраживања које поједини комитенти настоје избјећи, а што представља праву позадину цијеле приче“, наводи се у саопштењу.

Архива