Додик: Подржавамо Дејтон

20.11.2012 Актуелно

Подржавамо слово Дејтона и оспоравамо насиље високих представника које су чинили кроз све ово вријеме, који су наметали рјешења и мијењали Дејтонски споразум а тиме мијењали и међународни уговор и отворили дилеме о ефикасном успостављању БиХ, рекао је Додик поводом 17 година од потписивања мировног споразума у америчкој бази Рајт-Петерсон.

Предсједник Српске је истакао да је наметнутим рјешењима много тога урађено на штету конститутивних народа, а није се успјела изградити функционалност БиХ како су хтјели високи представници.

„функционалност се може изградити само оваквим састанцима и ми то показујемо и данас. Зато је и важно да Дејтон као мировни споразум и као Устав и споразум о новом политичком систему у БиХ буде подржан и у будућности и да његове основе не буду доведене у питање са становишта ефикасности самих заједничких институција, паритета и онога што је тамо уграђено“, рекао је Додик.

Он је додао да сви покушаји да се у БиХ створе механзми који би довели до мајоризације нису успјели да прођу јер сама суштина БиХ јесте равноправност, а не мајоризација. „И зато сматрам да управо радећи ово највише доприносимо афирмацији самог Дејтонског споразума и афирмацији БиХ“, нагласио је предсједник Српске.

Он је оцијенио да је Дејтонским споразумом на бази политичког договора формирана БиХ као сложена заједница састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а на бази тога постигнут је мир који несумњиво фукционише.

„Уз све изазове које смо имали овђе изграђено је једно стабилно друштво и нема посебних безбједносних изазова. То је и био главни циљ Дејтона да се прекине рат и насиље и да се успостави нови систем у БиХ“, рекао је Додик.

Дејтонски споразум, након тронеђељних преговора, потписали су 21. новембра 1995. године тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Архива