Додик: Морамо се окренути обичним грађанима

12.11.2012 Актуелно

Руководство СНСД-а стабилно, али ће се ријешити неких људи

Предсједник СНСД, Милорад Додик, одржао је данас у Бањалуци састанак са свим изабраним одборницима СНСД-а из Републике Српске и ФБиХ.
Ми морамо остати јединствени и након ових избора и све снаге усмјерити на реорганизацију странке и припреме за опште изборе 2014. године.
Додик је казао да СНСД и даље остаје најмоћнија политичка странка, јер то потврђују резултати октобарских локалних избора.
Гледајући у број гласова, ово је добар резултат. Побиједили смо у 34 општине, али смо направили стратешке грешке и због тога изгубили 90 одборника и 22 начелника.
Предсједник СНСД-а, Милорад Додик је рекао да су отворене листе довеле до нездраве конкуренције и до ширења мржње и анимозитета унутар саме странке. Због тога смо у договору са СДП-ом предложили укидање овога начина избора и предложили прелазак на затворене листе.
Додик је казао да је стратешка грешка била слобода сваког општинског одбора да сам одлучује како ће на изборе, јер коалицијама свих против СНСД-а смо изгубили значајне општине које смо у протеклом периоду итекако успјшено водили и развијали. Чињеница је да нисмо знали довољно добро афирмисати учињено. У наредном периоду мора се учврстити јединство странке и морају се елиминисати унутрашњи лични и групни анимозитети. Циљ је да се развијамо, мијењамо и да нашим политикама промијенимо Републику Српску.
СНСД улази у процес консолидације и он ће то у наредном периоду и учинити. Додик је прецизирао да се партијска дисциплина мора поштивати и нагласио да СНСД мора имати јединствену политику. Морамо се окренути бирачима, обичним грађанима, ми морамо бити дио народа.
Оборнички клубови морају бити препознатљиви и требају имати добру комуникацију са посланицима свих нивоа власти. Слиједи нам ревизија чланства, како би СНСД у свом раду био препознатљив.
Додик је рекао да ће СНСД и у наредном периоду развијати коалиције са СП и ДНС-ом. Прављење скупштинских већина је основна локална компонента власти којој морамо сви у наредном периоду тежити.
Руководство СНСД-а је стабилно и СНСД се неће цијепати, али ће се ријешити неких људи. У неким општинама морамо да дефинишемо нове политике. У Добоју и Бијељини морамо бити конструктивна и убједљива опозиција, а у Вишеграду извршити реорганизацију странке и афирмисати учињено.
Главни одбор ће у наредном периоду проширити и појачати свој капацитет и остварити бољу комуникацију са свим општинским одборима. Формираћемо изборни штаб у марту 2013. године и он ће рјешавати многе проблеме везано за рад странке. Након свега, морамо бити јачи и снажнији.
Под вођством СНСД-а, Република Српска је институционално стабилна и оваква Република Српске је резултат политике СНСД-а.
Додик је казао да је циљ Републике Српске да добије кандидатски статус за чланство у ЕУ. Циљ нам је да у уставним промјенама сачувамо право Републике Српске да бира свога члана у Предсједништву БиХ. Захваљујући СНСД-у, Република Српска је постала најважнији партнер европских интеграција. Ми морамо остати дио процеса европских интеграција и здржати политику координације на нивоу БиХ, а не субординације како је радио СДС.
Додик је рекао да ће Република Српска у наредном периоду радити на ограничавању буџета БиХ.
Споразум са СДП-ом је потврда да смо савладали нереалну политику СДП-а и то је наша велика побједа.
Додик је најавио да ће се овакви састанци, њега и одборника, одржавати сваких шест мјесеци. На наредним састанцима очекујем ваше приједлоге, јер ви морате креирати реалне социјалне политике од јавног и општег интереса.
СНСД је у пољопривреду кроз подстицаје уложио више од 400 милиона КМ и то је највећи промашај наше политике. Те мјере су добиле социјални карактер без давања адекватних резултата.
Период СНСД-а је период раста стандарда грађана и бољег живота, што ниједна друга политичка странка док је била на власти није урадила. Ту чињеницу у наредном периоду морамо много интензивније да афирмишемо.
Резултати посљедњих избора морају бити схваћени као озбиљан губитак, али не као и неки велики поремећај. У протеклој кампањи, били смо недовољно организовани, и учинили смо озбиљне стратешке грешке. У наредном периоду, морамо остати јединствени, а сви који мисле другачије нека слободно узму своје мандате и оду, а ми ћемо им на томе бити захвални. Будите свјесни да сте дио екипе која води озбољну политику, опште признату политику СНСД-а. ФБиХ чека реконструкција и СНСД ће за српске општине Грахово, Гламоч, Дрвар и Петровац у тој реконструкцији тражити посебан статус.

Архива