Милорад Додик, предсједник СНСД

10.10.2012 Актуелно

Рекао је то у интервјуу „Гласу Српске“ предсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик.

– СНСД је имао на локалном нивоу одређене проблеме, имали смо неке наше људе који су имали двоструке улоге, који су имали одређене унутрашње анимозитете, који нису били искрени. Имали смо неке промашаје у персоналним приједлозима, и то је то, ништа друго се није десило – истакао је Додик.

ГЛAС: Како оцјењујете резултате локалних избора, рекли сте да сте чули поруку народа, шта за Вас она значи и какви су даљи кораци?

ДОДИК: Избори су одржани у фер и демократској атмосфери, Република Српска је показала своје демократске капацитете и то је најважније. С друге стране, наравно да смо, као и све политичке партије, имали очекивања и надања и своју организацију усмјерили ка резултату који смо пројектовали или жељели да се деси. На крају свега, СНСД, који је већ дуго година на власти у Републици Српској у многим општинама добио је подршку народа. Ми нисмо изгубили снагу, како то неки покушавају да представе, али јесмо изгубили један број начелничких мјеста. Aли постоје мјеста гдје смо, као што је Требиње, изгубили мјесто начелника, али смо добили више гласова у Скупштини него коалиција која је дала кандидата који је побиједио. Тако је и у Градишци, и у Српцу и још неким мјестима. Нека мјеста смо изгубили, а нека добили, као што је Билећа, која је прије двије године служила као општи примјер пада СНСД-а. Ето тамо смо се вратили и побиједили, али и показали способност да преживимо пораз и идемо даље. Ове изборе схватамо као једну добру прилику да се СНСД консолидује, да се види на који начин и шта се десило и да се напросто добије нова енергија. СНСД не напушта увјерење да најбоље ради за интересе Републике Српске и чак сматрамо да није препотентно да мислимо да наш капацитет једини може да води Српску. Сви други немају довољно тог капацитета, сви се добро знамо и познајемо.

ГЛAС: Рекли сте да се народ гласањем на овим изборима захвалио појединим људима из СНСД-а, када ће им се странка захвалити?

ДОДИК: У том погледу, ови изборни резултати ће свакако имати реперкусије на нашу унутрашњу структуру. Највјероватније ће доћи до распуштања одбора и до нових избора у оним одборима гдје смо изгубили начелничка мјеста. Поред тога, сигурно ће се у року од шест мјесеци спровести унутарстраначки избори на свим нивоима и анализирати наши потенцијали, те оспособити СНСД за нове политичке изазове који слиједе. Видјећемо, тамо гдје смо губили, поставићемо питање одговорности директора јавних предузећа и многи од њих ће отићи. Тамо гдје смо изгубили начелничка мјеста, а гдје по оцјени СНСД локални људи нису урадили довољно, они ће наравно сносити посљедице. То су неки од праваца у којима ћемо се кретати. СНСД никада више неће дозволити да се више од два пута исти људи појављују на листама, то ће бити општи став који неће дозвољавати да се на начелничком мјесту трећи пут појављује исти човјек, без обзира на резултате које је остварио.

ГЛAС: Када се може очекивати распуштање општинских одбора?

ДОДИК: Имамо унутарстраначку структуру, она мора да одржи састанке, сједнице, ту су Извршни и Главни одбор странке. Као предсједник имам право да распустим један број одбора, што ћу учинити ових дана.

ГЛAС: Многи сматрају, а и ви сте рекли да је гласање било више против СНСД-а, него што је то било гласање за друге политичке партије. Зашто?

ДОДИК: Ово је гласање против неких појава у СНСД-у, дефинитивно то није било гласање за другу политичку опцију, као што је рецимо СДС. СДС је добио мање гласова за одборнике него ми, што говори да СНСД није изгубио снагу и подршку народа. У сваком случају, то што су гласови умањени, када се саберу наши коалициони партнери на нивоу Републике, види се да имамо много више гласова него што има опозициони блок који је с друге стране. Сматрам да републичка власт има подршку, а да је СНСД на локалном нивоу имао проблеме. Имали смо тако неке наше људе који су имали двоструке улоге, који су имали унутрашње анимозитете, који нису били искрени. Имали смо неке промашаје у персоналним приједлозима, и то је то, ништа друго се није десило. На крају, више од 250.000 гласова добили су наши кандидати за начелнике, што је више него што су добили они који су као добили већи број начелника. У сваком случају и поред свих изазова, СНСД је добио подршку. СНСД има такав резултат какав има, а он је довољан основ да консолидујемо странку и идемо даље.

ГЛAС: Како видите повратак СДA у ФБиХ на локалном нивоу, може ли то утицати на реконструкције власти ФБиХ и БиХ?

ДОДИК: СДA је стално била на власти, не дешава се њихов повратак. СДA је структура власти на федералном нивоу и на нивоу државне заједнице и у том погледу не мислим да је то нешто посебно. СДA која је била изложена прогону у посљедњих неколико мјесеци у ФБиХ на тај начин се окупила, очигледно су се хомогенизовали и добили добар резултат и ја им за то честитам. Ми на нивоу БиХ имамо осам посланика и однос снага остаје исти. Ништа се не мијења, зашто би се мијењало ишта из Републике Српске? Ми смо доминантна политичка снага. У Парламенту БиХ имамо највећи број одборника, имамо своју одговорност, имамо платформу са СДС-ом и другим партијама и то је то. Немамо намјеру да мијењамо наше политике што се тиче односа на нивоу БиХ, нити реално локални избори на то могу да утичу.

Опозив

ГЛAС: СНСД је добио већину у неким скупштинама општина, може ли се очекивати покретање опозива начелника?

ДОДИК: Ми поштујемо демократске изборе начелника. Они су изабрани, а тамо гдје ми будемо имали скупштинску већину наше политике ће се одређивати од конкретног до конкретног случаја. Нећемо се бавити авантуризмом.

Архива