Напредак у постизању договора

12.07.2012 Актуелно

Додик је истакао да у начину успостављања механизма координације у БиХ нема никаквих разлика.

„Треба поштовати уставне надлежности и укључити све у провођење европске политике. Треба видјети на који начин ће бити санкционисани сви они који не буду проводили договорене ставове у вези са европском политиком“, рекао је Додик у Бањалуци након састанка седам политичких лидера.

Он је нагласио да је Република Српска од почетка била спремна да проведе одлуку „Сејдић-Финци“ онако како се тражило.

„Овом одлуком тражи се елиминација дискриминације и не залази у питање избора чланова Предсједништва БиХ. Поздрављам огроман напор који су уложили партнери из Федерације БиХ и дошли до модела који је за нас добар, јер је ојачана позиција и аутентичност српског националног избора у Републици Српској“, каже Додик.

Лидер СНСД-а је навео да ће бити подржан сваки договор који буде постигнут у Федерацији БиХ.

„Oстајемо при томе да се у Републици Српској директно бира члан Предсједништва БиХ“, рекао је Додик, наводећи да политичке партије морају имати кодекс политичког понашања.
Он је напоменуо да је у прошлости овакав модел предложио лидер СДА Сулејман Тихић,који га сад оспорава.

„У суштини, СДА својим политичким играма дефинитивно блокира европки пут БиХ. Ни данас нисмо успјели да се бавимо важним економским питањима, јер веома зависимо од еврозоне“, додао је Додик.
Састанку, чији је домаћин био предсједник СДС-а Младен Босић, присуствовали су и лидери СДП-а БиХ Златко Лагумџија, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, СББ-а Фахрудин Радончић и СДА Сулејман Тихић.

Архива