Цвијановићeвa на форуму у Астани; Мултилатерална дипломатија од кључне важности

08.06.2023 Актуелно

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на Међународном форуму у Астани „АИФ2023“ пажњу је посветила важности мултилатералне дипломатије и равнотеже власти гдје учесници не могу да намећу сопствена правила и понашање другима, преноси Астана тајмс.

(Фото: twitter.com/AstanaIntlForum)

– Функционална мултилатералност не може постојати без адекватног окружења. То је систем мултилатералне равнотеже власти, гдје ниједан од учесника или учесници не могу да намећу сопствена правила и понашање другима и гдје је ниво поштовања и комуникације на много вишем нивоу него данас – нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у глобализованом свијету важно је окренути се широј, јединственој платформи, док се истовремено охрабрују сви видови регионалне сарадње.

Подсјећамо, Цвијановићeva учествује данас и сутра на Међународном форуму Астана у Казахстану.

Она је један од главних говорника на панелу који ће бити уједно и церемонија отварања, а тема панела на којем учествују предсједници Казахстана Касим Жомарт Токајев, Киргистана Садир Жахаров, Катара Тамим бин Хамад Ал Тани, премијер Узбекистана и други.

Тема панела чији је модератор новинар Си-Ен-Ен Ричард Квест је Милтилатерализам – фокус на тренутне изазове и будуће трансформације.

Теме овогодишњег форума су ефикасни модели сарадње и партнерства с циљем рјешавања глобалних изазова, најављено је раније из Предсједништва БиХ.

Форуму ће током два дана присуствовати лидери бројних држава, представници међународних организација, те извршни директори великих мултинационалних компанија и реномирани међународни стручњаци.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ допутовала је синоћ у Казахстан гдје на форуму учествује на позив предсједника Касима Жомарта Токајева.

Архива