СНСД: Станивуковић да понуди нижу цијену карата градског превоза

03.08.2022 Актуелно

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић рекао је да је градоначелник Драшко Станивуковић одговоран за то што Бањалучани плаћају тренутно најскупљу карту у градском превозу у региону и позвао Станивуковића да већ данас сједне и разговара са превозницима и понуди нову, нижу цијену карата.

– Тражимо да градоначелник већ данас у интересу грађана Бањалуке сједне са превозницима и да понуди нову цијену карата и ново рјешење и да се то већ до краја седмице нађе пред одборницима на ванредној сједници – рекао је Топић
на конференцији за новинаре.

Он је истакао да су се стекли услови да цијена појединачне карте у градском превозу буде испод двије КМ и да не постоји ниједан разлог да грађани Бањалуке плаћају најскупље карте у региону, будући да цијена горива на бензинским пумпама тренутно износи три КМ, те да ће и даље падати.

Топић је рекао да су одборници СНСД-а на позив и притужбе грађана из насеља Чесма посјетили ту мјесну заједницу и заједно са њима се возили градским превозом како би увидјели у каквом су стању аутобуси и колико кошта карта.

Он је рекао да је за вожњу од Чесме до центра платио 2,30 КМ, додајући да је то поскупљење за које се залагао градоначелник.

Топић је навео да карта у Београду кошта 1,50 КМ, Сарајеву 1,40, а у Загребу 1,05 и 1,80 КМ.

Топић је нагласио да су одборници СНСД-а били против тог поскупљења и да се показало да су били у праву.

– Показало се данас да смо били у праву, ми смо предлагали да Град за август издвоји додатна средства, јер смо знали да ће доћи до најављеног појефтињења горива и није било разлога да грађани трпе већ сада скупље карте – рекао је Топић.

Он је изразио жаљење што се одборници нису окупили да подрже, рецимо већа издвајања за спорт, културу и здравство.

Топић је напоменуо да је септембар, када ученици пођу у школу, посљедњи термин када би карте требале да буду јефтиније за све грађане Бањалуке.

У Бањалуци је од 1. августа скупљи јавни градски и приградски превоз.

Скупштина града Бањалука је на сједници 19. јула усвојила нови цјеновник, за који је гласало 16 одборника /ПДП, ДЕМОС, Уједињена Српска, Социјалистичка партија Српске, један одборник Социјалистичке партије/.

Претходно су одбијени амандмани Клуба одборника СНСД-а на овај цјеновник према којима је, између осталог, тражено да град издвоји пола милиона КМ мјесечно за јавни превоз.

Архива