Ковачевић: Свака будућа генерација дужник борцима и РВИ

09.08.2022 Актуелно

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је данас у Градишци да институције Републике Српске у континуитету раде на побољшању положаја ратних војних инвалида, који су дио популације која је за одбрану Српске била спремна да плати сваку могућу цијену.

– Свака генерација у будућности ће бити дужник свим борцима Републике Српске, ратним војним инвалидима и погинулим борцима који нису калкулисали и питали шта ће да се деси док су ишли да бране своје огњиште и дјецу, да се изборе да данас живимо слободно у својој држави Републици Српској – рекао је Ковачевић у Градишци гдје је данас присуствовао обиљежавању Светог великомученика Пантелејмона – крсне славе Савеза ратних војних инвалида Српске.

Ковачевић је истакао да је сарадња институција Републике Српске и Савеза ратних војних инвалида веома добра, што доказује и чињеница да је Влада овом савезу додијелила статус удружења од јавног интереса.

Он је напоменуо да су укупна буџетска издвајања за борачку популацију у Републици Српској у посљедњих десетак година увећана за више од 100 одсто, наводећи да то и даље није довољно, али да друштво препознаје бригу и намјеру републичких институција да настоје побољшати положај ове популације.

Савез ратних војних инвалида Републике Српске прославио је крсну славу – Светог Пателејмона, освећењем жита и ломљењем славског колача у Градишци.

Представници Савеза још једном су указали на проблеме са којима се ова популација свакодневно суочава.

Драган Врховац, предсједник савеза РВИ, рекао је да су ратни војни инвалиди све старији, сустижу их посљедице рата и најважнији задатак друштва је да им се обезбиједи квалитетна здравствена заштита.

– Настојаћемо да у сарадњи са институцијама Републике Српске побољшамо ниво пружања здравствених услуга ратним војним инвалидима, те обезбиједимо повећање личних инвалиднина – додао је Врховац.

Крсну славу Савезу ратних војних инвалида Републике Српске честитали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Архива