Додик: Лажни извјештај лажног високог представника доказ лажне БиХ

05.05.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да настојање Републике Српске да настави да обавља одређене уставне надлежности не угрожава стабилност у БиХ већ јој доприноси, а да лажни извјештај Савјету безбједности, лажног високог представника написан од муслимана само доказ лажне БиХ.

Додик истиче да је „у овој БиХ све пропало, а што се види и у настојању да се Савјету безбједности УН достави лажни извјештај, лажног високог представника“.

– Апсурд и лаж, све једно до другог. Овај лажни извјештај је стварно написан у муслиманским канцеларијама у Сарајеву и представља њихове ставове, а Кристијан Шмит је њихов стварни портпарол – навео је Додик.

Он указује да не треба много доказа за то, будући да се „у том лажном извјештају само стварно нападају Срби и Хрвати, а нема ни ријечи о пуним џамијама младих као сигурности за БиХ, или да пробосанци не могу трпити мањину, Србе и Хрвате, да одлучују“.

– Гдје је ту Устав БиХ?! Како је могуће да предсједник ЦИК-а да изјаву да је недопустиво да се примјењује устав БиХ и закон о изборима, а требало би да проводи устав Бих тај закон. Како вјеровати? – пита српски члан Предсједништва БиХ.

Он наводи да се „у сву ту лажну представу укључио и генерални секретар УН Антонио Гутерес, достављајући овај лажни памфлет Савјету безбједности без одлуке Савјета безбједности о именовању подносиоца“.

Додик истиче да је Република Српска јасна и веома прецизна у својим ставовима и на такав начин је доставила свој извјештај Савјету безбједности.

Српски члан Предсједништва БиХ напомиње да Република Српска дуги низ година истиче да се подјела надлежности предвиђена Уставом БиХ мора поштовати и спроводити.

– Па ипак, не само да ту подјелу надлежности не поштује и не спроводи, него муслиманско Сарајево са својим савезницима у ОХР-у и Уставном суду БиХ наставља да урушава аутономију ентитета, супротно Уставу – указао је Додик.

Он наглашава да је као одговор на вишегодишњу ерозију њених уставних надлежности, Република Српска недавно започела законит, демократски процес враћања одређених надлежности које су јој додијељене Уставом БиХ и које је раније вршила дуги низ година без икакве полемике.

– Супротно хистеричним тврдњама, враћање надлежности које су јој Уставом БиХ дате ни на који начин не представља поништавање `реформи`, а још мање корак ка сецесији од БиХ, било де јуре или де факто. Република Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ – истакао је Додик.

Он објашњава да потези Републике Српске у правцу вршења неких од уставних надлежности које јој припадају имају за циљ обнављање уставног поретка БиХ.

– Рекли смо да су, под огромним притиском одређених страних сила и високих представника који су се понашали као диктатори, два ентитета дала политичку сагласност да се институцијама на нивоу БиХ у Сарајеву повјери вршење неких надлежности које су иначе уставом дате ентитетима – напомиње Додик.

Он улазује да су ови споразуми били су тек политички уступак, а не обавезујући уговори, амандмани на устав или споразуми са правним дејством.

– Чињеница је да је Уставни суд БиХ потврдио да споразуми којима је дата сагласност не мијењају Устав БиХ и да им се не може дати правно дејство амандмана, јер нису прошли одговарајућу процедуру у којој се врше измјене и допуне – навео је Додик.

Он истиче да један ентитет може дати политичку сагласност у надлежност нивоа БиХ над одређеним питањем, те је тако може и повући.

– Ништа у овим политичким споразумима не каже да су они трајни и обавезујући без рока. Свака одредба споразума која тврди да је он трајан била би неуставна, јер споразуми нису прошли уставом прописан поступак измјене Устава – рекао је Додик.

Додик наглашава да, осим доношења уставног амандмана у овом процесу, ниједан политичар, ниједна влада или законодавац у БиХ нема право да уноси промјене у надлежности нивоа БиХ које би биле обавезујуће по будуће политичаре, владе или законодавце.

– У члану 1 Устава наводи се да ће БиХ `функционисати у складу са владавином права`, а не владавином човјека. Ставови политичара не утврђују уставне надлежности различитих нивоа власти у БиХ – то чини Устав. Наравно то нису ни могли високои представници јер немају мандат да то раде – истиче Додик.

Он напомиње да у Уставу БиХ пише да „све владине функције и овлашћења, која нису овим Уставом изричито дата институцијама БиХ, припадају ентитетима“.

– Сигурно је да надлежности које БиХ преузме по основу споразума нису `овим Уставом изричито дате институцијама Босне и Херцеговине`. Дакле, такве надлежности, са становишта Устава, и даље `припадају ентитетима`.
Одустајање од политичких споразума којима се даје сагласност да БиХ обавља ентитетске надлежности ни најмање не крши Дејтонски споразум, а упркос тирадама муслиманских странака и њихових присталица у међународној заједници, нико никада није понудио ни кохерентан, а још мање убједљив супротан правни аргумент – навео је Додик.

Напротив, истиче Додик, два покушаја накарадних промјена Устава БиХ тзв. априлски и бутмирски пакет, који нису прихваћени у Парламентарној скупштини БиХ, најбољи су доказ неуставности свих надлежности пренесених на ниво БиХ, а које немају основ по Уставу БиХ и не припадају нивоу БиХ.

– Република Српска једноставно је започела процес враћања одређених надлежности које, према Уставу БиХ, недвосмислено припадају ентитетима, због некомпетентности нивоа БиХ.Закони који Република Српска разматра, далеко од тога да су пријетња по Дејтон, конципиран је управо тако да га вјерно спроводи – објашњава Додик.

Он истиче да су активности Републике Српске усмјерене ка поновном вршењу одређених уставних надлежности које јој припадају не представљају кризу и да се приказују намјерно погрешно да би међународна заједница упала у клопку и сама почела да их тако схвата.

– Тренутна политичка криза у БиХ произилази из настојања ОХР-а да успостави диктаторску власт над БиХ и кампање једног конститутивног народа, муслимана, бошњака да се одбаци дејтонски компромис и мајоризују друга два конститутивна народа Срби и Хрвати у цијелој БиХ. Напади на настојања Републике Српске да оствари своје уставне надлежности имају за циљ наставак преузимања власти од стране ОХР-а и муслимана у БиХ – истакао је Додик.

Он наводи да Република Српска трврди да је Влада Српске најфункционалнији орган власти у БиХ, а ниво БиХ је најнефункционалнији.

– Настојање Републике Српске да настави да обавља одређене уставне надлежности представља корак ка доброј управи и поштовању уставних захтјева. Ми не угрожавамо стабилност; управо супротно, доприносимо јој. Сви који желе да ојачају стабилност БиХ треба да подрже позив Републике Српске да се Дејтонски споразум имплементира онако како је написан – поручио је Додик.

Он истиче да су ово ставови Републике Српске који се њено руководство држи, а лажни извјештај , лажног високог представника написаном од стране муслимана свакако је доказ лажне БиХ.

Кристијан Шмит, високи представник којег Република Српска не признаје, у свом извјештају Савјету безбједности УН, између осталог је, навео да „власти Републике Српске раде на поткопавању БиХ, њених надлежности и институција“.

Савјет безбједности УН разматраће на сједници 11. маја о ситуацији у БиХ.

Архива