Градиће се Српска кућа у Мостару

05.04.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данас са премијерком Србије Аном Брнабић договорено да буде настављена подршка Србије српској заједници у Мостару и цијелој Федерацији БиХ, те најавио могућност да у у граду на Неретви буде изграђена Српска кућа која би била мултифункционална.

– Остаје да оперативно видимо на који начин доћи до комплетног тог пројекта изградње Српске куће у Мостару – рекао је Додик након састанка у Владичанском двору у Мостару са представницима Срба у овом граду и премијерком Србије Аном Брнабић.

Он је навео да је и на посебном састанку са Брнабићевом и на овом заједничком разговарано о томе како Србија може да помогне српској заједници у Мостару и цијелој ФБиХ, додајући да је та подршка и раније била видљива.

Додик је нагласио да су их представници српске заједнице у Мостару упознали о положају Срба, који се не разликује ништа од раније датих оцјена о томе да тај положај заиста није добар.

– Положај српског народа мора бити несумњиво и без одгађања поправљен, да би се Срби овдје осјећали као конститутиван народ што има право по Уставу, на одређене квоте и у запошљавању и учешћу у јавној власти, а што је сада много ниже од оног што видимо у Српској у заступљености Хрвата и муслимана у институцијама и на локалном нивоу – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је била добра атмосфера разговора, који треба да да резултате у смислу финализације неких пројеката.

– Сјећам се да смо долазили овдје и изградња овог објекта била је мисаона именица, па смо то успјели и многе друге пројекте смо ријешили, а ријешићемо и ове нове. Морамо помоћи нашој заједници, то је основни циљ Ане Брнабић и мене овдје – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Говорећи о пројектима изградње аеродрома Требиње и хидроелектране „Бук Бијела“, Додик је навео да то муслимани непотребно заустављају на нивоу заједничких институција.

– Мислим да ћемо то питање ријешити. Требају нам свима инвестиције. Приоритетни пројекти, што се тиче нас у Републици Српској су „Бук Бијела“, аеродром Требиње, изградња ауто-путева, електрана и то је нешто што мислимо да не би требало никоме у БиХ да прави проблем – истакао је Додик.

Он сматра да надлежност за те развојне пројекте сносе искључиво ентитети и да уколико они одлуче, онда заједнички ниво не би смио да буде проблем или да буде оспоравања било чега.

– Чињеница да смо „Братољуб“ у Братунцу, мост и околну структуру радили седам година говори само о томе каква је улога заједничких институција БиХ и ја вјерујем да то можемо да поправимо. Не видим разлога да неко у Сарајеву зауставља било шта и рекао сам и премијерки Србије да уколико уђемо у општу блокаду сви, онда овдје заиста неће бити ничега – каже Додик.

Архива