Цвијановић: Предсједниче Вучићу, указали сте част мени и Српској

15.02.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас да одликовање Орденом Србије на ленти поводом Сретења – Дана државности Србије, представља велику част за њу и читаву Републику Српску.

Орден је предсједници Српске у Београду уручио предсједник Србије Александар Вучић, на церемонији додјеле Сретењских признања.

Предсједница је захвалила Вучићу на овом високом одликовању, рекавши да ће Орден од данас носити с великим поносом.

– За једног политичара, представника грађана и институција Републике Српске не постоји већа част, нити признање, од онога које му може указати братска Србија – истакла је предсједница Цвијановић.

Додала је да додатно обавезује и величанствени повод – Дан државности Србије, који је, како је рекла, у себи сабрао најславније слободарске традиције, као и модерне, уставотворне тековине српског народа.

– Указали сте ми велику част, а понос који осјећам не припада само мени, већ подједнако свим грађанима Републике Српске, јер и за њих је ово високо одликовање потврда наших нераскидивих веза, али и сарадње која је данас и конкретнија и садржајнија него што је била икада у прошлости – навела је предсједница Републике Српске.

Она је истакла да је поносна што је имала могућност да, раније као предсједница Владе, а данас као предсједница Републике Српске, учествује у креирању и реализацији многих заједничких пројеката.

Предсједница је нагласила да данас не постоји готово ниједна област у којој та сарадња није остварена, нити општина у Републици Српској у којој Србија није присутна кроз неки новоизграђени објекат.

– И рекла бих да нема ништа логичније и ништа природније од наше жеље за што чвршћом сарадњом са Србијом. И, наравно, не желимо да се због тога било коме правдамо, јер наше односе никада нисмо гадили, нити ћемо их икада градити на било чију штету, већ само на понос и добробит нашег народа и свих грађана Србије и Републике Српске – истакла је Цвијановић.

Она је рекла да је радују што су планови Србије и Српске за будућност амбициозни, јер слиједе многи заједнички пројекти, како у области саобраћајне инфраструктуре, тако и енергетике.

Предсједница Републике Српске је истакла да је увјерена да будућност региона припада онима који су посвећени сарадњи, уклањању баријера, економском развоју и инфраструктурном повезивању, а не онима који опструишу и блокирају развојне пројекте.Фото: РТРС

– Желим Србији и њеним грађанима стабилан развој и успјешну будућност, у којој ће и даље имати лидерску позицију у регији, али желим јој и будућност у којој ће очување Републике Српске остати један од најважнијих националних приоритета – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је много примјера о љубави коју грађани Републике Српске гаје према Србији, како из прошлости, тако и садашњости.

– Али можда је управо данашњи празник – Дан државности Србије, повод да се присјетимо неких од порука које су ту љубав манифестовале на посебан начин. Једну је изрекао Драгољуб Кесић, родољуб кога су аустроугарске власти осудиле на смрт током Велеиздајничког процеса у Бањалуци. Његове посљедње ријечи биле су „јавите Србији да је волим“ – подсјетила је предсједница Српске и додала да након више од једног вијека, исте ове ријечи и данас одзвањају свим крајевима Републике Српске и да се у том погледу ништа није промијенило.

Предсједница Српске је навела да је другу поруку упутио Вид Парежанин, требињски свештеник који је пострадао истим поводом и у исто вријеме када и Драгољуб.

– На самрти, он је гласно узвикнуо „живјела Србија“ – подсјетила је предсједница Цвијановић.

На крају обраћања, захвалила је за одликовање и честитала предсједнику и грађанима Србије Дан државности, уз жеље да Србија сваким даном све више напредује и да крупним корацима иде у будућност.

– Указали сте ми велику част додјелом овог високог одликовања. Оно ће служити на понос како мени лично тако и свим грађанима Републике Српске, јер знам да је њихова љубав према Србији неизмјерна – поручила је предсједница Републике Српске.Фото: РТРС

Додјела ордена поводом Сретења је сваке године најсвечанији чин програма обиљежавања Дана државности, којим се Србија одужује заслужним појединцима и институцијама.

Овај орден се додјељује предсједницима држава и влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ. Претходних година овај орден су добили, између осталих, предсједник Чешке Милош Земан, премијер Бугарске Бојко Борисов, бивши канцелар Аустрије Себастијан Курц, принц Алберт од Монака и многи други званичници.

У Србији се данас обиљежава Дан државности, у знак сјећања на два важна догађаја из њене историје која су се десила на Сретење, 15. фебруара – почетак Првог српског устанка 1804. и проглашење Сретењског Устава 1835. године.

Архива