Ковачевић: Пауер послала лоше поруке, наставила са једностраним приступом

20.01.2022 Актуелно

Шеф Америчке агенције за међународни развој Саманта Пауер послала је лоше поруке одмах на почетку посјете БиХ и показала да је наставила са једнстраним приступом, истакао је за РТРС савјетник српског члана Предсједништва Милорада Додика, Радован Ковачевић.

Ковачевић истиче да је Пауерова током грађанског рата у БиХ била активан новинар.

– Можемо рећи да је направила своју каријеру извјештавајући из БиХ. И то је радила прилично непрофесионално и потпуно једнострано – каже Ковачевић.

Истакао је да је она таргетирала српски народ као „лоше момке“, а као једине жртве означавала припаднике бошњачког народа.

– Сличне поруке чујемо и данас. Видимо да је данас одржала састанак са логорашима. Ми то уважавамо, али је јако лоша порука да ту није било логораша из реда српског народа. Чули смо да одређени чиновници Амбасаде САД у Сарајеву лобирају у згради Тужилаштва БиХ да се покрену процеси против Милорада Додика, иако нема никаквих доказа. Можда би Пауер требала да зна да је на том мјесту био логор на којем су припадници такозване Армије БиХ држали као логораше Србе и Хрвате, убијали их и малтретирали – истакао је Ковачевић.

Нагласио је да да би било добро да је је за мишљење о стању у БиХ питала и српске логораше.

– Нажалост видимо да се наставља са том једностраном политиком у којем су лоши момци увијек Срби и Република Српска, а жртве Бошњаци и представници политичког Сарајева. То није добро и неће допринијети рјешавању кризе у БиХ – каже Ковачевић.

Истакао је да су се могле чути и поруке да Српска и представници Срба дестабилизују БиХ због тога што реагују на то што неки неизабрани странац дође са стране и даје себи за право да намеће законе и поништава суверенитет БиХ.

– То је нешто на шта ми не пристајемо. Поготово када је то јасно усмјерено против Срба, Српске и грађана. Република Српска не дестабилизује БиХ и Република Српске није никакав извор кризе – навео је Ковачевић.

Истакао је да Српска покушава да заштити Устав и Дејтонски споразум и да врати надлежности које јој припадају.

– Када је у питању та фамозна корупција о којој се говори, био сам великом броју састанака српског члана Предсједништва са представницима америчке администације. Много пута сам чуо како му отворено и директно кажу да мора да одустане од борбе за поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ. Да мора да одустане од борбе за враћање надлежности Српској која јој по Уставу и Дејтону припадају. Никада нисам чуо да су му рекли да одустане од неке наводне корупције. С обзиром да Додик није одустао од тога да се бори за права Српске и интересе српског народа, добио је ту врсту санцкија – појаснио је Ковачевић.

Истакао да то неће поколебати Милорада Додика, нити било кога у Српској да се настави борба за оно што по Уставу припада Српској.

Архива