Цвијановић: Вриједност Српске је то што је настала у миру

08.01.2022 Актуелно

Предсједница Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је 30 година Републике Српске велики историјски датум и да се њена вриједност огледа у томе што је настала у миру, те успјела институционално да се изгради и функционише као озбиљна политичка заједница.

Она је нагласила да је ово велики дан и значајан јубилеј за Републику, њене грађане и институције и 30 година живота, постојања, одбране, развијања, изградње, те се са поносом може рећи да се живи у слободи и надограђује све што је учињено у ове три деценије.

– Ово је наших првих 30 година и сигурна сам да ће сваки пут након 30 година генерације које тада буду функционисале и живјеле у оквиру Републике Српске имати једнако поноса као ми данас – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци након полагања вијенаца на Гробљу Свети Пантелија поводом 9. јануара – Дана Републике.

Навела је да је озбиљна политичка заједница свака која функционише на основу Устава и закона, те истакла да је Српска дефинитивно показала свој капацитет и своју способност да иде, али и рјешава изненадне проблеме.

– Дефинитивно смо као друштво сазрели и стасали и желимо да у будућности радимо у оквиру институција све што је потреба грађана, а и да бисмо чували оно што је из наше прошлости – рекла је Цвијановић.

Она је, констатујући да су грађани увијек били везани за оно што јесте Република Српска и опредијељени да је чувају, исказала и захвалност за заједнички пут све ове године.

Предсједница Српске је навела да претходни период није био нимало лак, али да је поносна на то што се заједништвом, првенствено институција, али и грађана очувао мир и остваривао напредак из године у годину.

– Намјеравамо да се крећемо и у будућности. Данас смо поносни на ово што имамо, Република Српска изгледа много љепше и изграђеније, много је свјеснија себе и важности свога постојања и то су оне добре емоције са којима желимо да је додатно градимо и да идемо у будућност – нагласила је Цвијановић.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те као реаговање на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

Архива