Вишковић: Без обзира на проблеме, 2021. је била успјешна

31.12.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да је 2021. година без обзира на све проблеме била успјешна.

Вишковић је рекао да је упркос корони ова година била прилично добра и да није било лако постићи те резултате јер се потпуна или дјелимична затварања и ограничења привредних активности која се и данас виде у неким земљама ЕУ рефлектују на Републику Српску.

– Упркос свему томе, званични подаци и показатељи иду у прилог раду Владе, њених институција, наше привреде… Тако да морам годину да оцијеним као успјешну без обзира на све проблеме – рекао је Вишковић за Глас Српске.

За спорну одлуку Валентина Инцка о забрани негирања геноцида, Вишковић је поновио да је то веома неодговоран потез, а посљедице ће остати у наредном периоду јер се неке ствари не раде потребном динамиком, па се плаши да ће се тек носити са тиме.

Указао је на питање дрвопрерађивача који траже забрану извоза обловине, а ту одлуку морају да донесу институције БиХ.

– Стојим на страни наших дрвопрерађивача, ми смо упутили иницијативу у инститиције БиХ али никакве одлуке још нема. То је само један примјер шта значи нерад институције – рекао је Вишковић.

На питање да ли то кочење има везе са спроном одлуком Уставног суда БиХ о шумамам и шумском земљишту Српске, Вишковић је одговорио да су све то на неки начин координисане одлуке, јер се ништа не доноси случајно и појединачно већ се врши удар на Републику Српску са више фронтова и страна.

– На једној страни имате високог представника и наметнуту одлуку, на другој Уставни суд који путем странаца који тамо сједе производи одлуке на штету Српске, да узму земљиште, па шуме, воде, не знам шта је сљедеће и онда на крају имате причу како је Република Српска неки реметилачки фактор, како дјелује антиуставно и супротно Дејтону, што апсолутно није тачно – навео је Вишковић.

Све те активности, додао је, наводе на размишљање да неко има план да једног дана имамо Републику Српску, али да она нема територију, имовину… За одлуке Уставног суда БиХ је рекао да иду у правцу политичког развлашћивања Српске, али није далеко од истине ни да постоје економски мотиви.

Премијер Вишковић је нагласио да Република Српска ниједног момента неће урадити било шта што ће угрозити њену и безбједност њених грађана. „То је моја порука и све остало би било трошење ријечи, а за оне који призивају рат постоји стара народна пословица коју сви знају“, рекао је он.

Када је ријеч о пројектима, премијер је навео да пројекат изградње хидроелектране „Бук Бијела“ иде својом динамиком, да се раде одређена мјерења са Црном Гором, те да он не види, након покретања апелације, да се може направити проблем.

– Република Српска не планира зауставити реализацију тог пројекта и чак и када би дошло до неке одлуке у правцу забране, ми ћемо наћи модел како да наставимо изградњу. На простору Херцеговине и старе Херцеговине у овом тренутку имамо покренуту реализацију енергетских пројеката у вриједности од двије милијарде марака – нагласио је Вишковић.

На констатацију да то значи да ће Република Српска имати много струје, Вишковић је рекао да грађани имају корист од тога и да не смије да се не говори о томе, те је поновио да Српска и за грађане и за привреду има далеко најјефтинију струју и у БиХ и у регији.

– У овом тренутку нема поскупљења за домаћинства, има за привредне субјекте, али ће и даље имати далеко ниже цијене струје, него што је била у ФБиХ у прошлој години – навео је Вишковић.

Избори који иду наредне године, уз реализацију закључака са посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске у вези са враћањем надлежности, неће и не могу, каже Вишковић, појести цијелу годину јер живот иде даље и са изборима и без избора и са закључцима и без њих.

– Влада Српске и њене институције морају да раде свој посао и ми ћемо то радити без обзира на то да ли ћемо наилазити на олакшавајуће или отежавајуће околности. Избори су били и прошле године, биће их и послије 2022, али не очекујем да ће то утицати на оно што Влада има у плану – рекао је Вишковић.

Када је ријеч о мјерама које су предузимане да се спријечи ширење вируса корона, Вишковић је рекао да су у Српској најлибералније, а да, условно речено, ни они који су примјењивали најригорозније мјере, нису добили оно што су жељели.

За податке о умрлима је рекао да се поштује процедура коју је установила Свјетска здравствена организација, а да многи то не раде.

– Пацијенти код којих је рецимо карцином био у завршном стадијуму, а они се у посљедњем тренутку заразе короном, воде се као да су преминули од короне. То је у складу и по процедурама СЗО и ја не желим да улазим у стручна објашњења, већ само да кажем да поступамо онако како је СЗО рекла да се то статистички води – навео је Вишковић.

Узроке повећане смртности, истакао је, треба тражити у великом проценту невакцинисаних, наводећи да проценат вакцинисаних против ковида није на нивоу на којем би требало да буде, иако је Република Српска обезбиједила довољан број вакцина.

– Тренутно имамо довољан број и свакоме смо омогућили да прими вакцину коју жели – рекао је премијер и апеловао да се грађани вакцинишу.

Архива