Ковачевић: Мађарска која је најавила вето на евентуални приједлог санкција Додику, није усамљена

20.12.2021 Вијести

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да Мађарска, која ће уложити вето на евентуални приједлог увођења санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, није усамљена.

– Ми већ неко вријеме говоримо да могућност да ЕУ уведе санкције Републици Српској или било којем појединцу, носиоцу власти из Српске, не долази у обзир и да је то нешто што је руководство Српске, на челу са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, обезбиједило – рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је јуче добијена идиректна потврда из Мађарске да ће та земља у случају да тако нешто дође на дневни ред, уложити и директно вето и да тако нешто неће дозволити.

– Оно што могу да кажем јесте да Мађарска у свему томе није усамљена. Међутим, мислим да су много битније оне поруке које је већ неколико пута рекао министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, а то је да је јако лош приступ да неком једноставно уведете санцкције, а да уопште не саслушате те људе – рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је истакао да је то потпуно једностран приступ, то су ставови који су донесени на основу информација које ни на који начин не одговарају реалној ситуацији у БиХ.

– Милорад Додик и остали чланови руководства Српске су итекако вољни свакоме објаснити шта је то аргументација Републике Српске, и што је најбитније, да су сви аргументи засновани на поштовању Дејтонског споразума, на поштовању Устава БиХ, на поштовању територијалног интегритета БиХ и што је најбитније да Српска не повлачи апсолутно ниједан потез који на било који начин може да угрози мир или стабилност у БиХ, а да не говоримо сада о тим разноразним глупостима које смо слушали о угрожавању мира, о нападима, о регионалној угрожености и слично – навео је Ковачевић.

Он је додао да Република Српска поштује Устав, Дејтонски споразум, да је вољна да разговара са свима и деценијама позива на дијалог унутрашњих фактора у БиХ.

– Други је проблем што неко други у БиХ, првенствено представници бошњачког констутивног народа, одбијају управо то – да разговарају са другима са којима живе у БиХ охрабрени оваквим једностраним порукама које долазе са запада, да се нешто може ријешити санкцијама. Не, проблеми неће нестати – закључио је Ковачевић.

Мађарска ће уложити вето на евентуални приједлог увођења санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, рекао је јуче министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Архива