Додик: Сједница ПИК-а не служи ничему, јер нема легитимитет без Русије

08.12.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас сједница ПИК-а не служи ничему, јер став тог тијела, без Русије, није обавезујући ни легитиман.

– Ко је овластио ту групу земаља да се баве тим питањима и издају коминике кад у ту више нема Русије – рекао је Додик и додао да и ова дводневна сједница ПИК-а служи само томе да се „потврди лаж која се зове високи представник у БиХ“.

Он је поновио да Република Српска не прихвата именовање Кристијана Шмита.

Додик је рекао да није одговорено на основу чега је високи представник у БиХ јер Савјет безбједности УН није именовао ниједно лице, те да, да ако не постоји високи представник, онда не постоји ни ОХР.

Говорећи о састанку чланова Предсједништва БиХ са европским и америчким званичницима Марком Маковецом и Габријелом Ескобаром, Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, рекао да овај састанак није дао посебан резултат, али да је био прилика да се разјасне нека питања.

Он је рекао да је оцијењено да су свјесни да постоји криза у БиХ, али да има оних који мисле да је кривица на међународним медијаторима.

Додик је поновио да представници Републике Српске неће учествовати у одлучивању на нивоу БиХ све док се не повуче спорни закон који је наметнуо Валентин Инцко.

– Основно питање и даље остаје функционисање органа БиХ, те и даље стоји одлука Републике Српске да не учествује у раду док се не повуче срамна одлука – рекао је он.

Архива