Вишковић: Кисеоника има довољно, животи грађана на првом мјесту

03.11.2021 Аргументи

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се борба са вирусом корона наставља, напомињући да је прије седам дана донесена одлука о набавци заштитне опреме за наредна четири мјесеца вриједности 8,5 милиона КМ.

 – Оно што је посебно важно и што желим да нагласим због наших грађана јесте да је стање са набавком кисеоником уредно и тако ће бити и убудуће. Наши пацијенти којима кисеоник значи живот неће имати проблема. Кисеоник ћемо редовно набављати, јер су нама животи наших грађана приоритет – истакао је Вишковић у интервјуу.

Он је рекао да мора подсјетити опозицију да су се на почетку пандемије вируса корона сакрили у мишије рупе, нико их није могао наћи, док су министри, цијела Влада и сви представници институција Српске даноноћно радили како би се пружила правовремена и адекватна заштита становништвУ Републике Српске, а данас, кад су изашли из скровишта, измишљају афере и криминализују сваки потез институција Српске.

– Нјима је све криминал и корупција, у све се разумију, а гдје су били у марту прошле године!? Лако је бити генерал послије битке, а битка траје скоро двије године. Ако се неко на било који начин огријешио о закон, наравно да мора да одговара и нико није против тога, али то треба да раде надлежне институције, а не да ви прозивате да су сви криминалци, лопови, ништа не ваља што смо учинили… То је нешто с чим се не могу помирити, јер није тачно – истакао је Вишковић.

Он је нагласио да су ти неодговорни појединци који се у све разумију својим изјавама и измишљеним аферама довели до тога да су многи људи забринути за себе и своје најближе због разних констуркција у вези са кисеоником.

КИСЕОНИК КОЈИ СЕ ДОНЕДАВНО КОРИСТИО БОЉИ ОД САДАШЊЕГ КОЈИ ИМА ОДОБРЕЊЕ АГЕНЦИЈЕ

– Грађани Републике Српске морају да знају да се кисеоник у здравственом сектору Српске користи од њеног постојања. Исти кисеоник је кориштен и прије 20 година, кориштен је и у бившој Југославији, као и у цијелом свијету. Када је наметнута та тзв. афера кисеоник, Влада је одмах задужила надлежне да ураде анализе кисеоника чије резултате смо презентовали грађанима. У међувремену сам наредио нашем Инспекторату да изврши тестирање кисеоника који сада узимамо од добављача који има одобрење Агенције за лијекове БиХ.

Резултати су показали да је наш кисеоник који смо донедавно користили у здравству Републике Српске за нијансу бољи него овај што сада добијамо од компаније која има одобрење Агенције и испоручује нам тзв. медицински кисеоник, а ми смо користили као неки други. Квалитет кисеоника који користе наше здравствене установе одговара медицинском кисеонику, а то је сваки онај који има чистоћу преко 99,5 а ми, у нашим здравственим установа, користимо кисеоник чистоће од 99,97 или 99,98 одсто. То је знатно изнад границе која је предвиђена за тај, како кажу, медицински кисеоник – прецизирао је Вишковић.

Вишковић је позвао представнике Агенције за лијекове БиХ да изађу и одговоре грађанима Републике Српске који се кисеоник користио у априлу, мају и цијеле прошле године у БиХ, региону, а који се користи данас и објасне у чему је разлика – у игри ријечи или квалитету кисеоника.

НАМА ЈЕ НА ПРВОМ МЈЕСТУ ЗДРАВЉЕ ЉУДИ, А НЕ АДМИНИСТРАТИВНЕ БАРИЈЕРЕ

Он је нагласио да је за њега недопустиво да неко на прво мјесто постави административне баријере или нека правила, а на друго људске животе.

– Нисам присталица тога и за мене је на првом мјесту човјек и живот сваког грађанина, па тек онда папирологија, јер пацијенти у одређеном моменту не могу да живе без кисеоника и стављање одређене именице или ограничења не може бити испред људи и њиховог здравља – рекао је Вишковић.

Он је упитао зашто Агенција за лијекове БиХ није контролисала раније кисеоник, зашто нису узели узорке и радили анализу па онда рекли да се користи кисеоник који не одговара стандардима.

– Сматрам да је овдје ријеч о класичном спиновању и да кроз ту тзв. аферу кисеоник дођемо у позицију да немамо довољно кисеоника у Републици Српској и да неко, не дај Боже, изгуби живот. Онда би тек услиједила поента цијеле ове измишљене афере и салва напада према министру, премијеру и свим представницима институција Српске. Наравно, да ми нисмо могли дозволити да немамо кисеоника и одмах смо као одговорни људи који су преузели одговорност да воде институције на легалан начин реаговали и предузели све активности да обезбиједимо довољне количине кисеоника. Контактирали смо стотине људи и лично и институционално да договоримо како да ријешимо ово питање, јер оно није проблем само Републике Српске, већ и ФБиХ али је неко хтио само да га пресели на наш простор – појаснио је Вишковић.

На питање да ли су појединци из опозиције заиста били спремни да жртвују и пацијенте у ковид болницама ради неких својих интереса, Вишковић је рекао да не жели на то питање да одговори, додавши да су грађани веома паметни и разумни и они најбоље могу да виде и процијене на шта је све неко спреман у одређеном моменту да уради за шаку власти.

– Ја сам рекао шта је био проблем и шта је могло да буде. Ми смо због те тзв. афере у једном моменту имали мање од сат времена између потпуног нестанка кисеника у УКЦ и доласка нове количине, а на кисеоничкој подршци тада је било око 200 пацијената. Мислим да сам тиме све рекао – нагласио је Вишковић.

Он је додао да је поражавајуће за креаторе те тзв. афере чињеница да појединци данас, двије године након тешке борбе са ковидом и улагања надљудских напора, здравствене раднике, наше хероје, називају убицама, тровачима пацијената.

– То је страшно. Па то су они исти људи којима смо аплаудирали, а данас неки себи дозвољавају да их тако називају. Али, хвала Богу, велики број грађана Српске је преживио захваљујући кисеонику и они најбоље могу да посвједоче о томе, јер да није било кисеоника они данас не би били међу живима. Зато кажем, нека грађани сами процијене и виде на шта је неко спреман да уради због шаке власти иако су избори једино мјесто гдје освајате или не освајате власт – закључио је Вишковић.

Архива