Ковачевић: Враћамо се ономе што смо потписали у Дејтону

06.11.2021 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да се већ 26 година ради на томе да се Република Српска умањује по принципу „кувања жабе“, али да је сада дошао тренутак да „искочи из лонца“ и врати надлежности које јој припадају.

– Они полако кувају жабу и желе да једног тренутка Српска буде потпуно „скувана“ и да нестане, али ми смо сада потпуно свјесни тог процеса. Били смо свјесни и раније, али међународне околности су биле другачије и нисмо могли да искочимо из лонца. Сада веома јасно „искачемо из лонца“ и веома јасно кажемо – доста је, ово више не може. Српска ће да врати све оно што јој припада – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да српски члан Предсједништва Милорад Додик води јасну националну политику у интересу свих грађана и народа Српске, као и предсједник Србије Александар Вучић за грађане Србије.

– Република Српска не смије да нестане и то је наш основни приоритет – поручио је он.

Ковачевић је рекао да без обзира на све притиске Република Српска има и озбиљну међународу комуникацију, те подсјетио да данас у Бањалуку долази мађарски премијер Виктор Орбан, а сутра премијер Словеније Јанез Јанша, док ће Додик у понедјељак или уторак да се састане са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Он је навео да постоје земље које се не слажу са политиком Српске, које нису са Русијом и Кином у Савјету безбједности УН, које сматрају да је Косово независно, с чиме се Српска не слаже, али да и са таквима Српска разговара, покушава наћи заједнички језик и бити конструктивна.

– Али, не можемо бити конструктивни тамо гдје је национални интерес нашег народа. Република Српска не смије да нестане и то је наш основни приоритет. Све што раде више од четврт вијека јесте да Српска нестане. Они су Дејтон у потпуности измијенили, тако да малтене више не постоји онакав какав је потписан – рекао је Ковачевић.

– На милион ствари које су радили мимо Устава, ми сада кажемо – доста. Сада ћемо да се вратимо ономе што смо потписали 1995. године у Дејтону као страна. Сада јасно кажемо да желимо да се вратимо на оно што пише у важећем Уставу и да Српској вратимо оно шта јој припада – навео је Ковачевић.

Он је нагласио да сада они насилници који су све вријеме на незаконит, неуставан, антидејтонски, недемократски и антицивилизацијски начин све одузимали Српској пријете неким санкцијама.

– Могу они да пријете било чим. Репбулика Српска и њено руководство, на челу са Додиком, су потпуно одлучни да Српској врате оно што јој припада и у томе не планирају да прекше устав, закон или територијални интегритет БиХ, Дејтонски споразум – рекао је Ковачевић.

Говорећи о чињеници да Кристијану Шмиту није било омогућено да се обрати на сједници Савјета безбједности УН о БиХ и поднесе извјештај о БиХ, Ковачевић је рекао да је тиме Шмиту стављено до знања оно што јесте међународно право.

Он је подсјетио да је Савјет безбједности УН једини релевантан да именује високог представника БиХ у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, након што се стране потписнице усагласе и то буде потврђено резолуцијом.

– Јасно је сада да високог представника нема. Грађанина Шмита је именовао један одређени дио земаља и он може да буде њихов представник, ми немамо ништа против тога. Суштина је да не он може да буде високи представник јер није изабран и то се видјело на сједници Савјета безбједности, јер високи представник не постоји – рекао је Ковачевић за ТВ Пинк.

Он је подсјетио да су двије сталне чланице Савјета безбједности Русија и Кина јасно рекле шта о томе мисле, а да је руски представник у УН Васили Небензја нагласио да високог представника за БиХ нема и да чак и не постоји било ко као кандидат.

Ковачевић је додао да, након што Шмит није могао да прочита свој скарадни извјештај, такозвани амбасадор БиХ Свен Алкалај, који је уствари представник Бошњака, прочитао је тај памфлет из чега је јасно ко је писао – најрадикалнији представници Бошњака.

Архива