Додик: Економију може угрозити енергетска ситуација

20.10.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да економија у Републици Српској иде добро, али да постоји могућност да је угрози ситуација у вези са енергетиком.

– Изгубили смо пола године због Федерације БиХ из које се настоји оспоприти пројекат Бук Бијела и то покушавамо да ријешимо. Сада се види колико је важно да имамо енергетке објекте. Такође, 15 година губимо да Бањалука буде гасификована зато што нам из Сарајева не дају дозволу да испод Дрине прође гасовод, што је нама несхватљиво – рекао је Додик у Бањалуци.

Он је подсјетио да су енерегетски проблеми у свијету, поготово у Европи угрожени до те мјере што ће битно утицати на животе људи.

– Ни криви ни дужни бићемо суочени са повећањем цијене енергената, како Српска увози значајан дио роба, доћи ће до повећања њихових цијена на нашу могућност или немогућност да то пратимо на социјалном плану. Али, ми се сваки дан боримо – истакао је Додик.

Он је навео да су се данас представници власти бавили питањем рјешавања снабдјевања гасом, док су за то вријеме, како је рекао, неки галамили по скупштини, као и снабдјевањем електричном енергијом, а рјешавало се и питање у вези са изградњом гасовода.

Додик је навео да су се разговарало са једном кинеском корпорацијом о прављењу мастер-плана који се односи на отпадне воде.

– До Нове године имаћемо значајно рјешење питања ауто-пута од Раче према Бијељини и даље од Бијељине до Модриче, као и уговорене извођаче. Такође, бавимо се изградњом система електрана на Бистрици, покушавамо да почнемо изградњу аеродрома у Требињу – навео је Додик.

Према његовим ријечима, у фокусу власти Српске су и њене локалне заједнице и начини како да се оне подрже, да се у ребалансу предвидјело око 40 милиона КМ, а да се траже релокације за још 20 милиона КМ средстава.

– Више од 60 милиона КМ из републичког буџета отићи ће према 65 општина, као и према општинама у Федерацији БиХ са српском већином – најавио је Додик и поновио да је Република Српска стабилна и да има стабилне институције.

Архива