Вишковић-Соколов: Технопарк отвара врата за стручњаке из Српске

07.09.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић са делегацијом из Републике Српске посјетио је данас у Санкт Петербургу Технопарк, највећи центар Санкт Петербурга за индустрију и иновативне технологије.

Током посјете и на састанцима са руководством овог пословног комплекса, делегација Републике Српске је упозната са центрима, међу којима су фармацеутски центар и инжењеринг центар за електронску опрему, те са начином рада и са подршком и потенцијалима које Технопарк пружа привреди, иновацијама, почетницима у бизнису и потенцијалним инвеститорима.

Технопарк пружа могућности да различите компаније користе инфраструктуру за свој развој и ово је мјесто за привлачење инвестиција и за настајање иновација у привреди, саопштно је из Владе Српске.

Руководиоци различитих сектора представили су могућност подршке.

Кувиков Денис Генадјевич, директор регионалног инжењеринг центра „РИЦ Сејфнет“ представио је истраживање и развој сервиса корисника који се реализује на основу инфраструктуре квантних комуникација, развој софтвера, хардвера и софтверских система као и истраживачке и експерименталне радове.

Уросова Елизабета Андреевна, директор бизнис инкубатора, представила је прво одјељење за развој иновационих рјешења и пословање са заинтересованим за покретање пословања – старт ап.

– Пружамо подршку за привлачење инвестиција, ивођење пројеката и подршку инвеститорима. Технопарк инкубаторско одјељење „Ингрија“ је међу 10 најбољих у Русији и на овом мјесту привредницима се пружа подршка од идеје до производа, подршка за технолошке стартапе, искуство у реализацији међународних пројеката, подршка око довођења и припремања компанија на међународно тржиште, као и подршка за улазак на руско тржиште страним компанијама – истакла је Уросова  Андреевна.

У Технопарку, делегација Републике Српске је посјетила лабораторије Регионалног инжењеринг центра АФС, који је иновациони центар за развој технолошких процеса у области производње активних фармацеутских састојака, њихових посредника, полупроизвода и хемијских састојака.

Такође, посјећен је и Центар за прототипирање чије су активности усмјерене на научно-техничку припрему производа и услуга и технологија за индустријску производњу.

Генерални директор Технопарка у Санкт Петербургу Андреј Соколов и премијер Вишковић договорили су да ће заинтресованим стручњацима из Републике Српске бити омогућен долазак и сарадња са Технопарком у Санкт Петербургу, како би преузели добра искуства и праксе и унаприједили свој рад и пословање у Српској.

Генерални директор Технопарка истакао је да је ова институција отворена и спремна за сарадњу са заинтресованим компанијима инвеститорима у Републици Српској.

Делегација Републике Српске, коју предводи предсједник Владе Радован Вишковић састала се данас и са руководством Привредно-индустријске коморе Санкт Петербурга које предводи предсједник Коморе Катенев Владимир Иванович.

Архива