Ковачевић: Опозиција константно измишља нове разлоге за протесте

27.09.2021 Актуелно

Опозиција у Републици Српској константно измишља нове разлоге за протесте, изјавио је за РТРС портпарол СНСД-а Радован Ковачевић, реагујући на најављене протесте опозиције у Бањлуци.

– Оно што сада опозиција ради јесте да пребацује фокус са напада на Републику Српску, да нас који хоћемо да одбранимо Српску, да се одупремо притисцима, да отупе нашу оштрицу и да фокус пребаце на унутрашња питања у Српској – изјавио је  Ковачевић.

Ковачевић је поручио да је Република Српска слободна држава и слободно друштво и да „апсолутно свако ко сматра може да протестује, треба само да испуни све оне законске предуслове који су потребни“.

– Што се нас тиче, ми немамо апсолутно ништа против да ко год сматра да треба да изнесе своје политичке ставове, па и на тај начин да организује одрђене протесте. Оно што је битно јесте да ми сматрамо да је ово један историјски тренутак у којем је Република Српска изложена најмаксималнијим и најмонструознијим атацима и притисцима – изјавио је Ковачевић.

Ту, објашњава Ковачевић, мисли на саму одлуку посљедњег високог представника у БиХ Валентина Инцка који је „наметнуо закон на основу којег се већ и један дио нас политике, наравно исљкучиво из СНСД-а и владајуће коалиције, али и велики број наших грађана пријављује и прогони, на основу којег је једино српском народу у цијелој Европи у 21. вијеку оспорена слобода говора, уводи се вербални деликт, и гдје се једино српски народ у Европи покушава прогласити геноцидним“.

– То је за нас апсолутно неприхватљиво – поручио је Ковачевић.

Ковачевић наглашава да ту „постоји и већ један низ срамних одлука Уставног суда БиХ гдје бошњачке судије заједно са страним судијама прегласавају српске и хрватске судије и доносе катастрофалне одлуке по Републику Српску“.

– Гдје нам се буквално доносе одлуке да пољопривредно земљиште у Српској није наше, да воде у Српској нису наше, да шуме у Српској нису наше. Ударају на територијални интегритет Републике Српске, изузимају велики дио територије Српске и кажу да то више није наше и да ми више тим не можемо располагати. Нарушавају дејтонски баланс, територијални од 51 – 49 одсто јер кажу да Српска више нема 49 одсто територије јер велики дио територије, како они кажу, није наш. Ми сматрамо да против тога треба да се боримо и протестујемо. – истакао је Ковачевић.

Нагласио је да опозиција мијења разлоге за протест.

– Прво су рекли да су повод за протесте нека локална питања и локални односи у Скупштини града Бањалука. Када су видјели да им због тога нико неће доћи на протесте, онда су измислили такозвани „медијски мрак“, једну потпуно измишљену тезу. Послије тога су измислили једну потпуно лажну аферу да су наводно здравствени радници, који су у овом периоду највећи хероји и који се боре за животе грађана Српске усљед пандемије вируса корона, безочни злочинци који народ на Клиничком центру трују некаквим гасом за заваривање или не знам ни ја чим, а не да, као што је потпуно јасно, грађанима дају медицински кисеоник, потпуно сертификован и потпуно исправан – истакао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је СНСД организовао велики скуп на Козари гдје је „било присутно више од 20.000 чланова СНСД-а који су дошли да јасно кажу да ће Република Српска живјети и да Републику Српску нико не може да угрожава“.

Ковачевић је рекао да постоји и прича око такозваног медијског мрака гдје се наводно једној медијској кући онемогућава да емитује свој програм, што је, наводи,ноторна неистина.

– Имамо ту неолико фактора који су битни. Прво, због обавеза према Европској унији, због тога што се првенствено Агенција из Републике Хрватске жалила да предајници одређених медија у Српској ометају њихове сигнале. Аналогни сигнали се морају гасити. Међутим, покривеност кабловском телевизијом је преко 85 одсто у Српској и преко 85 одсто људи, што кроз кабл, што кроз сателит, већ може да гледа све телевизије – рекао је Ковачевић.

Ковачевић наглашава да „постоји такозвани проблем са MUX А и дигитализацијом“.

– На MUX А су прикључени јавни емитери и два приватна емитера – један из Прњавора и један из Бањалуке који су се по комерцијалним условима јавили на вријеме, одборено им је то под комерцијалним условима, платили су и дио су тог дигиталног простора који се зове MUXА. Послије тога је Парламентарна скупштина БиХ, односно Представнички дом донио одређену одлуку да сви медији треба да буду укључени на тај MUX А. И ту је настао проблем јер за све медије једноставно не постоји простор – изјавио је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да је потребно да „институције на нивоу БиХ обезбиједе простор за све медије“.

– Када та опрема буде купљена онда ће моћи и да се реализује таква одлука Парламента – закључио је Ковачевић.

Архива