Кошарац: Шаровићеве поруке иностраним менторима

04.09.2021 Актуелно

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да се може и мора поставити озбиљно питање коме се предсједник СДС-а Мирко Шаровић обраћа својим ничим изазваним саопштењима у којима се изјашњава против мирне дисолуције БиХ и рециклира тему „Дејтон два“ о којој ни Милорад Додик, нити било ко из СНСД-а никада није говорио.

Кошарац је рекао да је могуће да Шаровић има потребу да своје политичке ставове, који су идентични ставовима злонамјерних бошњачких аналитичара из Сарајева, објасни оснивачима СДС-а и члановима те странке, који се, као и огромна већина Срба, никада не би одрекли права Републике Српске да мирно изађе из овакве БиХ.

– Међутим, прије ће бити да се Шаровић обраћа оном дијелу међународне заједнице који је умијешан у ‘прање’ његове биографије и који годинама руши изворни Дејтон у корист бошњачке политике, а на штету Срба и Републике Српске –  упозорио је Кошарац у изјави за Срну, реагујући на јучерашње саопштење предсједника СДС-а Мирка Шаровића.

Кошарац је истакао да је Шаровићева порука том дијелу међународне заједнице потпуно јасна.

– Шаровић својим иностраним менторима поручује да он није са Додиком и да је још употребљив као оруђе за очување овакве БиХ у којој се Срби не осјећају добро и која је Србима неприхватљива, јер се измјене Дејтона и отете надлежности злоупотребљавају у борби против Републике Српске. Зато је Шаровић врло јасан у ономе што неће, а неће миран излазак Републике Српске, а не каже шта хоће, а очигледно хоће да задржи добре односе са онима који су га претходних година тапшали по рамену и проглашавали најбољим министром у Сарајеву – нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Милорад Додик и СНСД, за разлику од Шаровића, јасно кажу оно што хоће.

– Ми хоћемо да разговарамо о БиХ у оквирима изворног Дејтона који данас не личи на себе захваљујући штетном дјеловању високих представника. Ми хоћемо да разговарамо о укидању фантомских бонских овлаштења, о постојању и раду неуставних институција, попут Тужилаштва и Суда БиХ, о негативној улози страних судија у Уставном суду БиХ и многим другим стварима које су неприхватљиве за Републику Српску и због којих огоман број Срба, а и Хрвата, не желе да живе у оваквој БиХ – поручио је Кошарац.

Он је додао да је Милорад Додик био потпуно јасан и када је затражио друге и другачије посреднике од оних који су до сада радили искључиво за Бошњаке.

– Очигледно је да то Шаровићу не одговара и ужасно смета и то је, такође, једна од порука коју он жели да пошаље њему и Бошњацима прихватљивом дијелу међународне заједнице – закључио је Кошарац.

Архива