Додик: Шаровић има избор, може да пређе у Федерално Сарајево

04.09.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да остаје при томе да мирна дисолуција треба да се деси што прије, а да лидер СДС-а Мирко Шаровић има избор и може да пређе у федерално Сарајево и тамо буде грађанин за шта се и залаже.

– Не знам шта да кажем, драго ми је што остајемо јединствени или у заједништву о питањима везаним за учешће у одлучивању у заједничим институцијама. Прави тест тога биће када се закаже Представнички дом гдје сједи СДС и ПДП, да видимо како ће се они понашати – рекао је Додик.

Он је напоменуо да од њих не зависи ништа у формалном смислу, али да зависи у психолошком смислу за Србе, да су сви на једној страни, што је добро.

– У формалном смислу, шта ако они изгласају нешто на Представничком дому, Дом народа не може проћи – рекао је Додик.

Он је истакао да се по изјави Шаровића да ће се супроставити мирној дисолуцији види колико је одлично што од њих ништа не зависи.

– Замислите да то каже предсједник партије која је у једном тренутну била покрет српског народа за независност Српске и партије која је 1992. године изгласала самосталност те Републике. Сада лидер те партије каже да није за то – рекао је Додик.

Додик сматра да Шаровић има право на политички став, да је за неку БиХ, али је нагласио да ниједна БиХ не одговара Србима.

Он је истакао и да је Српска спремна и да се припрема да свим Србима који раде у заједничким институцијама обезбиједи накнаде које су тамо имали, те напоменуо да нико не врши блокаду институција.

– Моје је право да када одем на сједницу Предсједништва БиХ да гласам како ја хоћу, то ако не гласам како неко очекује, то не значи да блокирам – истакао је Додик и додао да сматра да је то „наше политичко право“.

Он је навео да није избјегао сједницу Предсједништва БиХ, нити ће избјећи сљедећу и сваку која се закаже у складу са Пословником, али ће увијек гласати онако како мисли.

– То сам радио и раније, помало увјерен глупо да могу тако нешто да учиним, али сам схватио да не може ништа. Нисам човјек који је спреман да због залудних идеја дајем политици свој један дан. Вјерујем у добар карактер бошњачког народа, у добре људе који ту живе, али у политике које их представљају уопште не вјерујем – навео је Додик.

Он је додао како нема Бошњака којег данас не би лично помогао, ако наравно није политички експонирано.

– Политички гледано, људи не можете нас натјерати да живимо у земљи у којој се спрема доминација једног народа над нама јер ми онда видимо Гаравице, видимо Јасеновац. Нећемо, то није фер, ја сам тај лош момак зато што то кажем, а ви нисте лоши момци зато што ви хоћете баш то – рекао је Додик.

Додик, који је данас присуствовао обиљежавању 80 година од страдања 14.000 Срба у Гаравицама рекао је новинарима да је су Срби данас више него икад свјесни својих страдања.

– Мени је жао страдања Бошњака у Сребреници и апсулутно није спорно да је тамо био тешки злочин, али оно што они покушавају да политички квалификују, то се није десило – рекао је Додик.

Он је напоменуо да су Гаравице мјесто великог српског страдања, али да су га, нажалост, власти Унско-санског кантона претвориле у сметилиште, а не у стратиште.

– Стојећи ту и гледајући све ово једино је рационално да покушамо негдје крај Бањалуке организовати један меморијал за сва мјеста наших страдања која су остала изван српског државном простра. Када кажем на српски државни простор онда мислим на Републику Српску – закључио је Додик.

Архива