Додик и Вулин стигли у Стричиће

29.08.2021 Актуелно

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин стигли су у Стричиће гдје се данас одржава манифестација у оквиру „Кочићевог збора“.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у обраћању на манифестацији поводом „56. Кочићевог збора“ истакла да је Петар Кочић за свој народ био много више од писца, чему су дјелимично допринијеле политичке и друштвене околности у окупираној БиХ, а још више лични осјећај патриотизма и правдољубивости који су били његова најснажнија идеја водиља.

У Стричићима се у оквиру манифестације „Кочићев збор“ данас одржава културно–умјетнички програм.

Традиоцоналном зборовању у част великог писца и народног трибуна Петра Кочића присуствује и министар просвјете Републике Српске Наталија Тривић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине град Младен Илић, као и народни посланици, те представници јавног и културног живота.

Културно–умјетнички програм организују Град Бањалука, Академија умјетности бањалучког Универзитета и Удружење књижевника Српске.

У оквиру скупа у Кочићевим родним Стричићима планиране су традиционалне борбе бикова, као и народно весеље.

У Цркви Успења Пресвете Богородице у Клисини јутрос је служен парастос Кочићу, након чега су положени вијенци на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Поводом „Кочићевом збора“ у Бањалуци је синоћ одржана свечана академија на којој је овогодишња „Кочићева награда“ уручена српском књижевном барду Љубивоју Ршумовићу.

Архива