Добој прославио Преображење уз посјету патријарха и званичника Српске

19.08.2021 Актуелно

Град Добој обиљежио је данас крсну славу – Преображење Господње.

Обиљежавање је почело Светом архијерејском литургијом коју је служио патријарх српски Порфирије, након чега је одржана литија, те уприличен славски обред.

Ово је прва посјета српског патријарха Добоју након 83 године.

Обиљежавању крсне славе града, уз многобројне вјернике, присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Присуствовали су и потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар за неучнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, као и градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Крсну славу, заједно са бројним Добојлијама, обиљежили су и посланици Народне скупштине Републике Српске, представници Српске у заједничким институцијама БиХ, начелници и градоначелници локалних заједница у Републици Српској.

Патријарх српски Порфирије истакао је у обраћању да је велика радост испунила његову душу због тога што је прва посјета Републици Српској и БиХ управо посјета Добоју.

– Имам вас у срцу и непрестано се молим Богу за вас и молим вас да се молите за мене, јер ја сам овдје заиста свој међу својима – поручио је патријарх.

Градоначелник Добоја рекао је да се на данашњи дан, због посјете патријарха српског Добоју, радује овај град, али и читава Република Српска.

– Сви кажу да је Добој град људи са великим срцем. Долазак патријарха Порфирија то велико срце испуњава љубављу – истакао је Јеринић и захвалио патријарху на посјети.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додикчеститајући славу руководству града и грађанима Добоја, поручио једа је овај град стратешки важан за Републику Српску.

Архива