Додик дао ексклузивни интервју за кинеску државну агенцију „Синхуа“

03.07.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик дао је ексклузивни интервју за кинеску државну новинску агенцију „Синхуа“ у којем је, између осталог, указао да Кина увијек изражава добру вољу према свијету и залаже се за мир, просперитет и немијешање у унутрашње ствари других земаља.

Кинеска новинска агенција „Синхуа“ објавила је данас интервју, осврнувши се на саопштење српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ о једностраном и незаконитом акту Министарства иностраних послова у Савјету министара о придруживању БиХ изјави Канаде у вези са стањем људских права у Кини.

Додик је у ексклузивном интервјуу рекао да се нада да ће будући свијет бити праведан свијет у којем ће људи у потпуности да поштују једни друге без ароганције моћи и чврсто вјерује да Кина може дати значајан допринос овом новом свијету.

– Кина се залаже за изградњу заједнице са заједничком будућношћу човјечанства, док неке земље вјерују у концепт униполарног свијета и опсједнути су тиме да и даље буду нека свјетска полиција – истакао је Додик.

Он је говорио и о иницијативи „Појас и пут“ и подсјетио да је један од првих пројеката у склопу сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе био пројекат изградње Термоелектране у Станарима.

Додик је истакао да развој Кине нуди бројне могућности за развој других земаља те нагласио да Кина никада није тражила да било која земља реформише свој политички систем, док се неријетко дешава да друге земље или међународне институције условљавају унутрашњо-политичким промјенама као предуслов за финансијско-кредитне аранжмане.Интервју Додика за кинеску агенцију (Фото: СРНА)

– Подржавам кинеску политику не зато што Кина то захтјева, већ зато што Кина никада не поставља политичке услове, али може да нам пружи исту подршку као и западне земље за реализацију важних економских и трговинских пројеката – нагласио је Додик.

Он је навео да „Запад користи економски и политички притисак на сваком кораку и тражи од других земаља да постану његови лојални сљедбеници, док Кина то никада не чини“.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ у интервјуу је захвалио Кини на помоћи у набавци медицинске опреме у борби против вируса корона, као и помоћи у набавци вакцина и бројним донацијама кинеске владе и компанија.

На крају интервјуа Додик је, поводом 100 година од оснивања Комунистичке партије Кине, упутио искрене честитке руководству и свим члановима партије, те истакао да је под вођством Комунистичке партије, Кина у веома кратком року постигла импресивне резултате на ублажавању и искорјењивању сиромаштва и на тај начин дала велики допринос борби против сиромаштва на глобалном нивоу.

Архива