Додик: Ретроградна политика Бакира Изетбеговића

24.06.2021 Актуелно

Оштра реаговања српских и хрватских званичника на јучерашње иступе предсједника СДА Бакира Изетбеговића који је, прије и током страначког окупљања, за нагомилане проблеме у БиХ оптужио све друге, само не партију коју предводи.

Поново су позивали на уставну прекомпозицију БиХ по принципима грађанског уређења, истовремено одбацујући приједлог из Српске за разговоре о будућности БиХ. У чак 26 страначких закључака дијелили су лекције и сусједним државама и позвали на увођење санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику због наводних „сецесионистичких пријетњи“. Додик одговара – то је дивљање политичког губитника.

Расправљајући о свему и свачему само не о распаду странке, криминалу и корупцији у властитим редовима и све бројнијим аферама у чијим су главним улогама партијски пулени, Изетбеговић и Главни одбор СДА, овај пут и дефинитивно, пребацили су норму.

Са опсесивном похлепом за доминацијом над другима и другачијима приземно су расипали ескападе на све стране. Комплетна стратегија СНСД-а и ХДЗ-а је погрешна, Дејтонски концепт о једнакости два ентитета и три конституивна народа је превазиђен. Етнички вето у парламентарним домовима ретроградан и гуши демократију.

Бонска овлашћења високог представника су нужна…. само је дио из пребогатог опуса Изетбеговића и дружине. Страначке досјетке употпунили су и регресираном причом о обавезним НАТО интеграцијама. Дијелили паске Србији и Хрватској. Хвалили црногорску резолуцију….

Све што је изговорено само су нијансе тезе присутне још од како су отац и син Изетбеговић почели да сањају исламску државу на Балкану, умотану у квази–грађанске идеје, одговара „сањалицама“ Милорад Додик. Потврда је то, каже, да Срби и Хрвату морају да остану будни док су у оваквој државној заједници.

– Наша тактика није смарање Бошњака и БиХ, како каже Бакир Изетбеговић, то је управо оно што СДА ради од 1992. године. То су Бошњаци коначно препознали, казнили Изетбеговића који данас своју ретроградну политику према свом народу покушава да припише другима. Дебакл те политике тек ће да услиједи – рекао је српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик

Као народ нисмо узмицали ни пред Аустроугарима, ни пред нацистима, преживјели смо усташки геноцид, злочине под командом Изетбеговићевог оца. Преживјећемо ми и надживјети и Изетбеговића млађег и СДА. И нећемо га питати како треба да живимо, поручио је Додик “сањалици“ Изетбеговићу.

Изетбеговићева србомржња одавно је постала дијагноза. Усмјерио ју је овај пут, и преко Дрине. Умјесто захвалности Србији што спашава животе грађана Федерације чија неспособна власт, предвођена управо његовим “потенцијалима“, још ниједну вакцину против ковида није успјела да купи, побркао је и историју и географију па мантрао о статусу Космета. Изетбеговићеву изјаву да Србија нема право на Косово и Метохију, предсједник Александар Вучић окарактерисао је непостојањем свијести о реалности. И идеје о будућности.

– То говори не само о непрагматичном и нереалистичном приступу, већ и о недостатку идеја за будућност, недостатку планова, недостатку програма и недостатку било чега што би значило одустајање од својих максималистичких захтјева и прихватање да постоји и неки други који нешто другачије мисле – рекао је Вучић.

Изетбеговићеве отровне стријеле мету су тражиле и међу Хрватима. Његово посљедње ремек дјело гарнирано бошњачком доминацијом и системском исламизацијом, стигло је и до Херцеговине одакле га подсјећају на скорашњу годишњицу Херцеговачког устанка против османлијског зулума.

Архива