Додик: Дошло до новог усложњавања односа у БиХ

03.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је дошло до новог усложњавања односа у БиХ.

Додик је истакао да су односи нарушени због покушаја именовања новог високог представника.

– Наша јучерашња посјета Србији била је с циљем упознавања руководства Србије о теми именовања високог представника. На једна сумњив начин покушава се дати легитимитет новом представнику, а неопходно је обезбиједити одлучивање на нивоу Савјета безбједности УН о томе – истакао је Додик.

Он је рекао и да политички представници Бошњака већ честитају новом високом представнику, додајући да Бошњаци желе да ОХР остане све док он извршава њихова очекивања, али да Република Српска не вјерује у ОХР и високог представника. 

– Они очекују да ће он доћи овдје и радити оно што они желе. Бонска овлашћења су прошлост и то се неће десити – нагласио је Додик.

Додик је подсјетио и да је Србија потписница Дејтонског споразума, те да има право и обавезу да буде активно укључена и да тражи информације o раду високог представника и дјелује по том питању.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да је веома скептичан о могућности напретка и у вези измјена изборног законодавства, јер не постоји могућност да се политички представници Бошњака и Хрвата договоре.

Он је поновио да је избор чланова Централне изборне комисије нелегитиман.

– Скептичан сам по питању могућности напретка и желим да подстакнем чињеницу да је НСРС исказала спремност да разговара са представницима ФБиХ о свим питањима – навео је Додик.

Он је рекао да је крајње вријеме да политички представници у БиХ сједну и размотре отворена питања која треба да буду ријешена, додавши да је отворено питање на који начин ће се БиХ кретати у вези са 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, као и како ријешити питање постојања ОХР-а.

Додик је нагласио да се Република Српска успјешно бавила борбом против вируса корона и да је успјешно набавила и вакцине и опрему.

– На комерцијалној основи, Српска је набавила више од 150.000 вакцина и вакцинација се одвија у складу са планом који је утврдило наше надлежно министарство. Одбијам било какву могућност да се због неуспјеха који је показан у Федерацији БиХ то припише као неуспјех свих – рекао је он.

Говорећи о мигрансткој кризи, Додик је рекао да остају проблеми у вези са мигрантима и да се очекује ескалација кризе због чињенице да долази љето.

– Може доћи знатан број миграната и Република Српска остаје чврста у неприхватању миграната на простору Српске. Одбијамо неке нове иницијативе о њиховом укључивању у привредну, економску и образовну структуру у БиХ. Ми у Републици Српској то нећемо прихватити – рекао је Додик, истакавши да Српска неће допустити да се илегални мигранти слободно крећу и да за такве ствари неће дати сагласност.

Додик је рекао да су у Републици Српској видјели да не функционишу међународни механизми за обезбјеђивање вакцина и да се Српска због тога опредјељивала за набавку са друге стране и обезбједила неопходан број вакцина.

Поручио је да Српска данас има довољно вакцина за вакцинацију свих који то желе.

Архива