Цвијановић: Историјска одлука о стварању Војске Републике Српске

12.05.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је одлука о стварању Војске Републике Српске, 12. маја 1992. године, била историјска и предуслов за одбрану и заштиту српског народа на његовим вјековним огњиштима.

Цвијановић је у честитки поводом обиљежавања овог значајног датума навела да је Војска Републике Српске, вођена пожртвованошћу, патриотизмом и несебичном храброшћу, била главна снага у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и гарант опстанка народа и његове равноправности.

– Наша трајна обавеза је да никада не заборавимо немјерљиве жртве бораца који су своје животе и дијелове тијела уградили у темеље отаџбине јер њиховом заслугом данас уживамо слободу и мир, које, зарад њих и будућих генерација, морамо чувати, а Републику Српску, као највећу тековину, јачати – навела је Цвијановић у честитки.

Она је, у своје и у име грађана Српске, честитала 12. мај – Дан Војске Републике Српске припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

ВРС је била оружана сила Српске и основана је под називом Војска Српске Републике БиХ 12. маја 1992. одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ.

Касније је ушла у састав Оружаних снага БиХ, а војно насљеђе и њен идентитет његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Архива