Oпштина Лакташи – примјер добре сарадње локалне и републичке власти

29.03.2021 Актуелно

Републичке институције подржаће значајне капиталне пројекте које кандидује општина Лакташи, договорено је на састанку општинског руководства с предсједницом Републике Жељком Цвијановић, премијером Радованом Вишковићем и српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорад Додиком.

Посебна пажња биће посвећена саобраћајној инфрастуктури, водоснабдијевању и предшколском образовању, јер на упис у предшколске установе чека око 150 малишана.

Лакташи су трећа општина у Српској по уплатама прихода у републичком буџету. Ова општина примјер је добре сарадње локалне и републичке власти. Потврђују то пројекти који су реализовани, али и они чија би реализација тек требало да услиједи.

– То је проширење капацитета вртића у Лакташима, спортска сала у Јакуповцима, водовод и канализација, ширење пословне зоне Александровац – изјавио је начелник општине Лакташи Мирослав Бојић.

Општинска администрација већ је припремила десет пројеката. Нови, који се тек планирају, у фази су припреме. Дио ће бити реализован средствима из општинског буџета, који у овој години износи 17 и по милиона. Неће изостати ни подршка институција Српске.

– Влада Републике Српске је расположена да, заједно са локалним властима, реализује све оно што је потребно да би се било спремно за период послије пандемије. Задовољна сам стабилношћу општинског буџета у Лакташима и што постоји добра сарадња са републичким институцијама – истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Од премијера Радована Вишковића стигла је и најава да ће Влада развијати Бању Лакташи и аеродром у Маховљанима.

– Ми имамо намјеру да га развијамо у наредном периоду, да направимо повезницу, излазак и што бољи приступ на ауто-пут, као и да градимо карго центар. Врло брзо треба да се почне с тим. Влада је прошле године обезбиједила локацију и земљиште за изградњу зграде и управе за индиректно опорезивање која треба да се налази на овом локалитету – рекао је Вишковић.

Када је ријеч о путној инфраструктури, радиће се и на побољшању прилазних саобраћајница аутопуту и бољој повезаности са старим путем Бањалука-Градишка, који би требало реконструисати. Указано је и на потребу да Лакташи, али и остале локалне заједнице развијају потенцијале за брзо планирање пројеката.

– На примјер, средства из Србије намијењена за општине у Републици Српској, односно за планиране пројекте, али неке општине нису ријешиле ни имовинско-правне односе, док средства на рачунима стоје. Средства не треба да стоје неупотребљена – изјавио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Након састанка, предсједник Владе, начелник општине и министри Српске, посјетили су лакташку фирму Бепро, која запошљава 110 радника, а која је упркос пандемији, забиљежила раст и нове инвестиције у износу 5 и по милиона марака.

– Важно је што ће бити још запошљавања у овој компанији, а посебно ми је драго што пандемија вируса корона није утицала на пословање – поручио је Вишковић.

Радна посјета званичника Републике Српске општини Лакташи прва је у низу у наредних три – четири мјесеца.

План је да предсједница и премијер Српске и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, разговарају с представницима свих локалних заједница у Српској.

Архива