Шпирић: Од незаконитог ЦИК-а не може се очекивати законит рад

10.02.2021 Актуелно

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да се од ЦИК-а не може очекивати квалитетан и законит рад будући да је изабран незаконито, те да му је тешко коментарисати начин избора градоначелника Мостара и реакцију високог представника Валентина Инцка о начину гласања за ту позицију.

– Требало је да гласају за високог представника јер он доноси статуте, доноси одлуке, поставља, именује и да бар знамо на чему смо и да не глумимо ни ми ни они – рекао је Шпирић новинарима.

Он је оцијенио да је вријеме у БиХ и у Мостару да вијећници одлучују, а не да слушају, јер све дотле док слушају, не зна зашто их онда народ бира.

Шпирић је рекао и да сви показују дозу незадовољства према члановима ЦИК-а.

– Кад се нешто кусо роди, кусо и остаје. Све док не постоје јасне инструкције за рад по закону дотле се отвара простор за тумачење из међународних институција – истакао је Шпирић.

Градско вијеће Мостара одлучило је данас да поништи гласање за градоначелника у првом кругу и да се у поновљеној процедури гласа тајно, чиме је испоштована препорука ОХР-а и високог представника у БиХ.

Архива