Вишковић: Српска успјешно одговара на изазове у времену пандемије

29.01.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска успјешно одговара на изазове у времену пандемије вируса корона и да су избјегнути италијански, њемачки и француски сценарио.

Вишковић је нагласио да су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, Влада, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и представници Института за јавно здравство радили и раде тимски, те изналазе квалитетна рјешења што је од непроцјењивог значаја.

Подсјетивши да су у Српској, највећим дјелом, и даље на снази мјере у борби против вируса корона које су донесене прошле године у априлу, те да се у том погледу није тактизирало, предсједник Владе је рекао да они који су их, нажалост, критиковали у тренутку доношења мјера и преузимања одговорности за посљедице које са собом доноси пандемија, данас сакрили.

– Најлакше је критиковати, али је потребно знати преузети одговорност – поручио је Вишковић, истичући да су се уведене мјере заштите грађана Српска показале ефикасним, те да је у великој мјери свакако значајан и одговоран однос већине становника према њима.

Говорећи о посљедицама пандемије на привреду, Вишковић је за Телевизију К3 истакао да у Републици Српској, закључно са 27. јануаром ове године, има 1.265 више запослених лица у односу на период прије појаве вируса корона.

Он је навео податак да је Српска, у вријеме пандемије, у септембру 2020. године, имала 1.000 више запослених радника него у истом периоду 2019. године.

Према његовим ријечима, мјере Владе, које су почеле да се примјењују у марту, прошле године, а односиле су се на плаћање плата пореза, доприноса и неке врсте помоћи, дале су значајан резултат.

Премијер Српске је подсјетио да је Компензациони Фонд Републике Српске јуче одобрио 15,5 милиона КМ, од чега 12 милиона КМ за набавку заштитне опреме за здравствени сектор од марта до септембра.

Он је нагласио да Влада чини и чиниће све да би здравствени радници били заштићени јер су они хероји Републике Српске.

– Из Компензационог фонда за болнице у Српској, које имају пацијенте заражене вирусом корона, издвојено је 2,1 милиона КМ за плаћање рачуна за кисеоник. Потрошња кисеоника за вријеме вируса корона је неколико десетина пута већа и зато смо донијели одлуку о издвајању новца како би биле измирене обавезе према добављачима – навео је Вишковић.

Архива