Новаковић-Бурсаћ о ЦИК-у и ономе што је настало од нелегалног избора

22.01.2021 Актуелно

Мало о Централној изборној комисији (ЦИК) – јест мало дужи текст, ал имала сам потребу да ово испишем. Овако је почело:

Дана 10.03.2020. год., када су школе су у Републици Српској већ биле затворене и када је готово сав свијет клизио у (полу)панику због ширења новог корона вируса, није било могуће убиједити колеге на Проширеном колегијуму Представничког дома да бисмо требали одгодити сједницу која је била заказана за сљедећи дан. Чудна одлука ако ствари и догађаје посматрате здравом логиком, а потпуно јасна кад погледате развој догађаја – како у наредном дану, тако и 10-ак мјесеци касније.
Истрајавање на одржавању сједнице у околностима већ проглашеног стања епидемије имало је само један једини циљ – измјену дневног реда и напрасну, незакониту ЗАМЈЕНУ два члана ЦИК-а из реда српског народа и ОБНАВЉАЊЕ мандата двојици чланова из реда Бошњака. Накнадно је замијењен и један члан из реда хрватског народа на исти, правно накарадан начин. Уосталом, именовање Жељка Бакалара, бившег савјетника Жељка Комшића и актуелног предсједника ЦИК-а, био је услов да четири посланика ДФ дигну руке за доношење незаконитих одлука о именовању нових – старих чланова ЦИК-а под контролом СДС-ПДП-СДА осовине!
Парафразираћу изјаву колегице г-ђе Борјана Кришто која кратко, јасно и истинито описује догађаје везане за ЦИК на сједници Представничког дома од 11.03.2020: „све je урађено у режији СДА, а посланик Мектић је изабран као извођач“. Jасно је, такођер, да је Мектић заправо плаћени извођач радова, будући да никада није демантовао оптужбе бившег министра безбједности у Савјету министара БиХ Фахрудина Радончића, који је јавно саопштио да се Мектић налази на платном списку Османа Мехмедагића – Осмице, директора Обавјештајно – безбједносне агенције БиХ.
За Дневник 3 РТРС тога дана сам изјавила: „..ова Одлука је још једна демонстрација ко је спреман до краја да буде сужањ у некој комбинацији са СДА у провођењу бошњачке политике, оног што ми зовемо политичко Сарајево, а ко покушава да остане досљедан и при неким принципима примјене изборних резултата и општих начела владавине права“. Нажалост, доста одлука донесених у протеклих 10 мјесеци су наведено и доказале.
Прије завршетка сједнице, салу су напустили посланици Клуба СНСД, Клуба ХДЗ и Српског клуба, а у холу је спремно чекала (само једна!) екипа „домаће“ РТВ куће…Врло спремно и припремљено да објави почетак „владавине права“ у БиХ, а заправо почетак реализације пакленог плана четири партије (СДА – ДФ – СДС – ПДП) да овладају ЦИК-ом, изборним процесом и прекрајају изборну вољу грађана онако како им одговара!
Дакле, Драган Мектић је предложио измјену дневног реда, а умјесто сувислог образложења приложио је само приједлог Одлуке о избору и ступању на функцију и престанку функције члановима ЦИК БиХ, у даљем тексту Одлука). Шта је све ту спорно и преко чега су све прешли тзв. заговорници, поштоваоци и промотери владавине права, укључујући и представнике међународне заједнице:

  • У тренутку доношења Одлуке, активна је била (и још увијек је јер ниједним актом није укинута) Комисија за избор чланова ЦИК којима је истекао мандат;
  • У Службеном гласнику БиХ био је објављен конкурс за избор чланова ЦИК – што значи да су нови/стари чланови ЦИК-а изабрани мимо конкурсне процедуре, чиме је потпуно поништено начело јавности у избору и дерогирана већ отворена процедура избора;
  • Члан 2.5 . тачка 2) Изборног закона је јасан у погледу услова које морају да испуњавају кандидати: „Кандидати за ЦИК БиХ ће бити правни стручњаци са искуством у провођењу избора и/или изборни стручњаци, и не могу обављати дужност у органима странке, удружења или фондација које су организационо или финансијски повезане са странком, нити могу бити укључени у било какву страначку активност.“.
  • Одлука коју је Мектић приложио није имала нити слова образложења, тако да посланици који су гласали „за“ појма нису имали о томе испуњавају ли предложени кандидати услове предвиђене Изборним законом БиХ. Истина је да их то није ни занимало, баш као што је истина да кандидати НЕ ИСПУЊАВАЈУ УСЛОВЕ, осим ако се Калаби у изборно искуство не рачуна то што је 2 пута био на листи ПДП-а за локалне изборе у Бањалуци.
  • Одређена лица која су се пријавила на отворени конкурс за избор чланова ЦИК, а чија су права незаконито прекршена и изиграна и која су онемогућена да учествују у конкурсној процедури, покренула су тужбе пред Судом БиХ. Остаје да видимо шта ће да се деси с тим, иако је потпуно јасно , и сваким даном бива јасније, да је предсједник Суда БиХ такођер под контролом одређеног политичког миљеа.
    Како је на нелегалан начин формиран садашњи састав ЦИК, мимо конкурсне процедуре, са кандидатима за позиције у ЦИК-у који нису испуњавали потребне законске услове и који су у директној политичкој вези са са предсједницима СДС-а, ДФ-а (савјетници Шаровића и Комшића) и врхом СДА и ПДП-а, тако су и наставили да доносе нелегалне (политичке) одлуке:
  • Одлука о одржавању избора 15. новембра нема законски основ јер је према Изборном закону дозвољено пролонгирање до мјесец дана и то под одређеним условима;
  • Одлуке о дјелимичном поништењу избора у Добоју и Сребреници, које представљају правни нонсенс и задиру у демократске темеље Републике Српске, јасно поткопавајући капацитет институција Републике Српске да провјере и проведу изборну вољу грађана.
    Политички, јасно је било да се прави припрема за „прилагођавање“ изборне воље грађана у одређеним локалним заједницама сходно жељеној пројекцији, прије свега у Сребреници, Бањалуци и Мостару.
    Како су резултати у Бањалуци завршени сходно „жељеној пројекцији“, Добој је морао да буде својеврсна жртва и он то јесте. Увјерена сам у то да избори у Добоју не би били поништени, да нису поништени они у Сребреници! И обрнуто, будући да је ријеч о незаконитим и унапријед договорених акција СДА, СДС-а и ПДП-а, којих, успут речено, готово да и нема у Добоју.
    Дакле, овакве одлуке нелегалног и нелегитимног ЦИК-а, донесене под патронатом програмско – политичке коалиције СДА – СДС – ПДП, сигурно нас свакога дана све више удаљава од стабилности, међусобног повјерења и функционалности земље и њених институција власти на свим нивоима.

И кад смо били партија у развоју и данас, када смо убједљиво најјача политичка опција у Републици Српској и процентуално најјача у БиХ, СНСД никада није, нити ће оспоравати вољу народа, односно изборне резултате, макар они били и неугодних, попут резултата локалних избора у Бањалуци. Провођење избора одсликава капацитет и зрелост једне заједнице, а Република Српска је по више основа и у различитим кризним ситуацијама доказала да има институционални капацитет и зрелост, што се свакако може рећи и за наше локалне заједнице.

И шта сад!?
Како ићи на изборе са политички пристрасним и незаконито изабраним члановима ЦИК-а?!
Како вјеровати у поштовање закона и владавину права и како уопште причати о демократији, када се 55,000 гласова у Мостару броји више од мјесец дана!? Резултат тог и „таквог“ бројања знамо, али не знамо епилог мостарског изборног циркуса, у коме политички кло(в)нови из ЦИК-а играју главне улоге. Баш као што (још увијек) не знамо зашто су понишени локални избори у Добоју, јер ту одлуку нелегалног и нелегитимног ЦИК-а нико није видио!

Умјесто закључка, а да нам се све ово не би понављало, треба размислити о сљедећем:
Потпуно је неприхватљиво кршити изборну вољу грађана јер за то не постоји ваљано оправдање!
Потпуно је неприхватљиво директно везати Централну изборну комисију за политичке странке!
Потпуно је исправно наставити политичку борбу, а побиједити овакво лицемјерје и неправду на изборима је императив!

Архива