Српска треба да јача своје институције

09.12.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да Српска треба да јача своје институције јер БиХ, у којој није могуће одбранити своје потребе и интересе, јесте проблем.

Цвијановићева је нагласила да Српска жели партнерство са свима у БиХ и да није проблем БиХ у којој може да се разговара и договара, али јесте БиХ у којој то није могуће.

– Треба да јачамо институције Републике Српске, да гледамо шта су наше развојне шансе, да имамо јасан политички и институционални став. Да бисте имали јасан институционални став морате имати снагу институција. Увијек сам промовисала да морамо имати снажне институције управо због тога што сам претходних година видјела безброј примјера у којима су те институције биле упорно на удару да би се онемогућило да извршавају обавезе према грађанима – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је суштина проблема у БиХ то што нема потребног нивоа унутрашњег разумијевања, али ни довољно потребе или жеље да се разговара о унутрашњим проблемима.

– Овдје се стално држи нешто у неком вјештачком статусу, увијек неко призива некога са стране да дође да наметне одређена рјешења. Сматрам да је приступ међународног фактора крајње непринципијелан. Нама су људи из међународне заједнице, посебно из ЕУ, битни да бисмо прошли кроз одређене реформе, да бисмо наше друштво прилагодили ономе што су потребе пута којим смо се већ упутили – истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да при третирању одређених тема треба примјењивати исте критеријуме, што није случај у БиХ, а што препознају грађани Српске који стално имају осјећај да су скрајнути, да су њихови интереси гурнути у неки други план, да нису равноправни и не могу да искомуницирају своје потребе у оквиру органа БиХ.

– Излазити парцијално и говорити о томе како треба да се повуче предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ /Милан Тегелтија/, а не кажете како треба да се повуче представник или директор Обавјештајно-безбједносне агенције или неко други – за мене је крајње непринципијелно и недобронамјерно – рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да је за њу озбиљно ако неко каже да се осјећа безбједносно угрожен, те да органи требају да се истражују организоване нападе који су усмјерени на то да уруше нечију физичку безбједност и интегритет.

– Схватила сам да Тегелтија, такође, има проблем да искомуницира оно што су његове професионалне обавезе и задаци на професионалан начин у амбијенту у којем сада функционише. Морала сам да сазнам какав је то амбијент и нимало ми се не свиђа оно што сам чула, а немам разлог да у то не вјерујем. То није амбијент у којем можемо функционисати, у којем можемо да правимо правну државу, да градимо међусобно повјерење, у којем можемо развијати било какав развој БиХ – нагласила је Цвијановић.

Она је навела да су се могли чути одређени политичари који су преспавали много година свог мандата који су имали на нивоу БиХ да нема никаквих пријетњи и притисака…

– Има и те како притисака, зато морамо јачати Републику Српску! – нагласила Цвијановићева.

Архива