Цвијановић: Са високим представником, БиХ показује своју незрелост и неспособност

15.12.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да БиХ, ако жели да је неко третира као суверену земљу, не би требала да има високог представника, а са њим само показује своју неспособност и незрелост.

– Сматрам да бисмо ми требали да имамо са друге стране саговорника ЕУ, а да високи представник није тај који треба да нам дијели лекције, није тај који треба да промовише једну политичку агенду у оквиру БиХ, а функционише у вишенационалној заједници каква је БиХ – рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, то је неморално, а затим и штетно за све у БиХ.

– Онда дођете у ситуацију да вам се сви хвале и сви заговарају територијални интегритет, суверенитет земље, а онда видите колико је она несуверена и колико немате могућности да се поставите у раван да причате са аспекта свог суверенитета са другима, јер чињеница је и доказ да имате чланове Предсједништва БиХ који кажу да неће да причају – истакла је Цвијановић.

Предсједница Републике Српске навела је да се на такав начин не показује да постоји сувереност или снага земље, већ да постоје страшни дефицити у БиХ који су и срамотни на одређени начин.

Сагласна је да је високи представник препознат и прописан Дејтонским мировним споразумом, али нипошто са оваквим овлаштењима, никако са могућностима да узурпира овлаштења и надлежности домаћих институција.

Према њеним ријечима, он треба да буде координатор, неко ко омогућава и олакшава спровођење цивилних аспеката Мировног споразума, а не неко ко треба да мијења уставе, санкционише људе, доноси различите законе.

Цвијановићева је навела да високи представник није особа која треба да навијачки ради за једну страну, као што то ради овај високи представник и као што су то радили многи прије њега.

– У томе видим поруку /министра иностраних послова Руске Федерације/ Лаврова. Нико не спори да је високи представник дејтонска категорија, али исто тако нико не спори чињеницу, ко хоће реално да види БиХ, да овај високи представник или овакав какав је конципиран у БиХ, нема баш пуно везе са оним како је то Дејтонски мировни споразум предвидио – рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је подсјетила да је Лавров јуче у Источном Сарајеву поручио да је дошло вријеме да се у БиХ иде даље, без високог представника, јер жели да види да БиХ зрело и самостално доноси своје одлуке и да може да буде активан члан међународне заједнице, а не неко ко ће живјети под туторством и не неко ко ће бити под протекторатом.

Архива