Цвијановић о Радојичићу: Поједини из коалиције исто су урадили и прије двије године

20.11.2020 Актуелно

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је у нашем политичком магазину Печат да је дубоко разочарана резултатима локалних избора у Бањалуци, којима је допринијело дјеловање појединих коалиционих партнера.

Цвијановић је рекла да поједини нису испоштовали коалициони договор, јер да јесу, резултати би сигурно били другачији и побиједио би кандидат СНСД-а Игор Радојичић.

Каже да се иста ситуација десила њој на прошлим општим изборима.

– Оно због чега ја жалим јесте то што су наши коалициони партнери допринијели томе, јер не би било тако да они нису допринијели. Рећи ћу отворено, први пут – ја сам на исти начин прошла у Бањалуци прије двије године, али никад нисам о томе говорила, али сада имам право то да кажем. Ако је оно био инцидент, ово је сада већ појава, и ја сам свјесна тога и желим да и моје колеге буду свјесне, јер ако саберете страначки и коалициони капацитет видите да је то убједљиво више од овог што је остварено и то је чињеница – истиче Цвијановић.

Она каже да ће такво дјеловање коалиционих партнера бити предмет анализе и отворене расправе која је већ почела у оквиру коалиције.

– Нико никог не тјера да потпише коалицију. Ако сте у коалицији онда сте ту, јер коалиција рачуна на тај број гласова… Ја сам и на прошлим изборима, а и на овима ћу, да погледам резултате за свако бирачко мјесто. Не свиђа ми се оно што видим и знам – да је читава коалиција дјеловала искрено резултат не би био овакав. Признајем право неком другом да побиједи и тај други је побиједио и могу да кажем „Изволите, имате свој план рада и ми чекамо да то извршите како сте најавили“ – каже Цвијановић.

Она додаје да је ово занимљиво политичко вријеме за Бањалуку и добра прилика за преиспитивање односа у коалицији.

– Ово је прилика за „оздрављење“, које је већ почело и то не зато што је неко у коалицији арогантан или нешто слично, већ говорим о искрености и томе да се да то мора преипитати како се такве ствари не би више дешавале – нагласила је Цвијановић.

Она је рекла да је и прије двије године један коалициони партнер изневјерио договор.

– Један наш коалициони партнер је направио договор с Вукотом Говедарицом да све моје гласове у Бањалуци треба дати Вукоти Говедарици а он би онда постао предсједник Владе јер они као мања партија нису могли да дођу до те позциције. И ми знамо за то, послије нам је и потврђено. Имали смо још једну ситуацију – уступљени су моји гласови једном бошњачком кандидату да би тај који је уступио добио подршку у гласовима за НСРС – рекла је Цвијановић.

Потпредсједница СНСД-а каже да вјерује у капацитет ове странке, јер је, како каже, у питању најјача партија која може рехабилитовати оно што се десило у Бањалуци, која је, каже, озбиљан град и мора имати озбиљне политике.

Цвијановић истиче да је СНСД побједник локалних избора, јер је освојила 42 начелничке, односно градоначелничке позиције, двије више него на прошлим изборима.

– Ми смо прва партија, доминантна у читавој Српској, имамо највећи број одборничких мјеста, а то показује нашу политичку снагу – нагласила је Цвијановић и додала да поједини медији настоје „вјештачки напуханим извјештавањем“ да створе другачију слику.

Цвијановић је задовољна резултатом у цјелини, али не и у Бањалуци.

– Бањалука је разочарење из више разлога. Прво, јер имали смо заиста доброг кандидата који је урадио много у оквиру СНСД-ове политике и „искорачио“ и самостално у неким стварима за Бањалуку које су учиниле да она изгледа боље и љепше. Бањалука је, под политичким вођством СНСД-а, постала административни центар Републике Српске, град који се може такмичити са било којим европским градом. Знам да је то политика СНСД-а, али грађани имају право да бирају – навела је она.

Цвијановић не очекује да ће се Бањалука, под руководством новог градоначелника, развијати досадашњим темпом.

– Шта ће вријеме донијети? Мислим да неће донијети такав развој какав је Бањалука имала. Треба дати прилику кандидату који је побиједио да покаже шта може. Лако је бити опозиционар и говорити како ће направити нешто или подијелити нешто бесплатно… Лако је бити ити револуционар – каже Цвијановић.

Она каже да СНСД не оспорава било чију побједу и да жели да Бањалука напредује.

– Уложили смо све што смо могли у Бањалуку, направили смо је градом који заслужује сваку похвалу и ми смо поносни на Бањалуку и желимо да напредује – истакла је Цвијановић.

Она каже да је настала непотребна галама о томе да ће републичке институције наводно ускратити подршку Бањалуци, те да је изјава лидера СНСД-а Милорада Додика јасна порука да се то неће десити.

– Кључна је Додикова реченица „Бањалуци са СНСД-ом није фалило до сада, а неће фалити ни убудуће“ – истакла је Цвијановић.

Она истиче да СНСД има чврсту, стабилну већину у Скупштини града, да се пита о свим важним питањима и да ће подржати све што је добро за град, али не и политику ПДП-а.

– Очекујуте да подржимо ту власт? Не можемо подржати. Ми смо у НСРС били безброј пута са питањима која су витална и значајна за опстанак Републике Српске и никад нас ПДП и СДС нису подржали. Нису учествовали ни у једном гласању када је требало да се обезбиједи вето на нешто што је у Предсједништву БиХ донесено против Српске, а ми имамо уставни капацитет да то у НСРС зауставимо. Они су били изван тога. Шта год смо доносили у НСРС да позиционирамо Скупштину као најважнију, што и јесте, ПДП није то подржао. Сад очекују подршку. Ми ћемо подржати оно што је добро, али нећемо њихову политику јер се не слажемо с њом – истакла је Цвијановић.

Архива