Цвијановић: ЦИК обавезан да створи услове за нормалан изборни процес

06.11.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је обавеза Централне изборне комисије БиХ да створи претпоставке за нормалан и уредан изборни процес, што подразумијева да се омогући гласање свима који на то имају право и да се ускрати гласање онима који на њега немају право.

Коментаришући тврдње гласача у иностранству да још нису добили гласачки материјал и да од ЦИК-а не добијају одговор да ли ће уопште моћи да гласају, Цвијановић е истакла да је са садашњим саставом ЦИК-а проблематично све почевши од њиховог именовања.

Цвијановић је подсјетила да су проблеми почели именовањем чланова ЦИК-а без конкурсне процедуре, преко одгађање датума избора, до приче око тога како нема финансија за одржавање избора.

– Избори су требали бити у вријеме када је епидемиолошка ситуација била далеко повољнија. Тада смо имали по 20, 30 или максимално 40 заражених дневно, сад имамо 500, 600, 800 или више заражених на дневном нивоу и сад требамо да их одржимо – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Цвијановић је указала и на чињеницу да се неко обраћа ЦИК-у, а не добија од њих одговоре.

– То показује да су они једна неозбиљна институција. Сваки грађанин који има право гласа, када се обрати надлежној институцији треба да добије адекватан одговор и да му се омогући да испуни своје Уставом прописано право – нагласила је Цвијановић.

Архива