Вишковић: Република Српска – гарант опстанка Срба у БиХ

09.10.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је Српска гарант опстанка Срба на простору БиХ, те да ниједног момента не смије бити доведена у питање, без обзира ко је представља.

– За то су животе дали најмилији, а ми који данас представљамо институције Републике Српске морамо учинити све да њихова борба и жртва никада не буде доведена у питање – истакао је Вишковић прије уручења постхумних одликовања породицама 27 погинулих бораца са подручја Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Пала, Фоче и Гацка.

Поздрављајући породице погинулих и као бивши припадник Војске Републике Српске, он је рекао да су Срби доживјели егзодусе, нестанак и све оно што није цивилизацијски за један народ, гдје год нису имали своју државу.

– Ја сам захваљујући свима који су се борили за Републику Српску данас предсједник Владе, а обавеза свих нас што радимо ово данас и што ћемо радити у будућем периоду јесте да их никада не заборавимо и да будемо поносни на њих – истакао је Вишковић.

Саосјећајући са породицама погинулих бораца, Вишковић им је поручио да морају бити поносни на оно што су њихови најмилији урадили и што су створили Републику Српску која данас штити припаднике српског народа.

– Да ли ћемо у неком моменту морати жртвовати неки наш лични комодитет, зависи од нас који водимо институције Републике Српске – поручио је Вишковић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је Република Српска створена у миру, а одбрањена у одбрамбено-отаџбинском рату, у коме је животе положило скоро 24.000 припадника Војске Републике Српске.

– Тај број би био далеко већи да није било организоване српске државе, први пут са друге стране Дрине – рекао је Ћосић, те истакао да народ који не познаје своју прошлост, барем ову блиску, тешко живи своју садашњост, а будућност му је јако неизвјесна.

Према његовим ријечима, сви у Републици Српској имају обавезу и данас и у будуће да вреднују жртве погинулих бораца, јер су они ти који су допринијели да дјеца у Источном Сарајеву и свим локалним заједницама у Републици Српској иду безбједно у школе и вртиће.

– Сигуран сам да ниједна организација и институција Републике Српске, почевши од борачких организација, преко министарстава, Владе, до предсједника Српске, никада неће дозволити да ваше жртве буду заборављене – поручио је Ћосић породицама погинулих бораца Пала, Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Фоче и Гацка.

Према његовим ријечима, животи погинулих бораца са подручја ових општина су једина истинска вриједност која чува Републику Српску и која никада неће бити изгубљена.

– И ова и све локалне заједнице у Републици Српској увијек ће бити ту за вас – истакао је Ћосић, те додао да се увијек може учинити више и боље.

Архива