Додик: Инвестициони пакет ЕУ добра вијест за БиХ

11.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је најављени велики инвестиционим пакет ЕУ за земље западног Балкана добра вијест за БиХ и да би у Републици Српској требало да буде реализовано неколико важних пројеката.

Додик је навео да је ријеч о једном дијелу ауто-пута на коридору Пет це, од Добоја до Вукосавља.

– Други је пруга од Добоја преко Тузле до Зворника. Врло важно је да су се коначно одвојила средства за завршетак пута који треба повезати Шћепан поље и Фочу и мислим да ће и тај пакет ући – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, реализовање појединачних програма дигитализације, обнове школских објеката и иновација у школству осмишљаваће се у наредном периоду.

– Мораћемо аплицирати и лобирати да се ти пројекти подрже – рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је у питању девет милијарди евра намијењених западном Балкану за пројекте у области инфраструктуре, аутопутеве и путеве, жељезнице, дигитализацију друштва, „зелену енергију“ која треба имати примат у односу на „прљаву“ енергију…

– Да се обезбиједе значајне интервенције у области образовања, за обнову школских објеката и иновирање програма на том плану – рекао је Додик.

Коментаришући најаву да би ЕУ у наредних седам година у земље западног Балкана требало да инвестира 29 милијарди евра – девет милијарди кроз донације и још 20 милијарди повољних кредита, Додик је поновио да ће одлуку о томе гдје ће се новац утрошити донијети органи ЕУ.

Архива