Вишковић: Kао војник нисам упрљао руке нити образ

26.09.2020 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да као припадник ВРС није упрљао руке, нити образ и да обавјештајне службе на нивоу БиХ играју прљаву игру да би скренули пажњу са оних из Федерације БиХ /ФБиХ/ и са нивоа БиХ који су у рату окрвавили руке.

– Савјест ми је чиста. Ријеч је о најобичнијим подметањима и глупостима. Поносан сам Србин, човјек, отац и премијер. Нити сам упрљао руке, нити образ. Очито ми не могу ништа друго прикачити, па се служе лажима. Воде се оном већ опробаном методом, а то је да ко год је Србин и ако је у рату био пунољетан, онда му се може пришити да је ратни злочинац – рекао је Вишковић за Еуроблиц.

Он је истакао да обавјештајне службе на нивоу БиХ играју прљаву игру да би скренули пажњу са оних који су радили ствари које се њему желе пришити.

– Гнушам се када читам разне коментаре и бљувотине о мени. Онда поставим питање какав је ментални склоп људи који то пишу. Некада размишљам шта би ти људи били спремни све да ураде. Имам осјећај да би били спремни да линчују Радована Вишковића на основу лажи – додао је премијер Српске.

Он је нагласио да никога у суштини не интересује истина, а да се истине не плаши, јер зна да је увијек био частан и поштен.

– Доста наших људи је по затворима за дјела која нису починили, док истовремено имамо оне који се шепуре и слободно крећу по БиХ, а чије су руке окрвављене до рамена. Многи од њих обављају високе функције у институцијама БиХ, поготово ФБиХ. Најважнија је чиста савјест, а моја савјест је чиста. Моја савјест је чиста, али нисам сигуран да је њихова – истакао је Вишковић.

Он је поручио да ће се и даље борити за Републику Српску, не угрожавајући ниједан народ. Вишковић је оцијенио да многима смета јака Република Српска и њене институције, те је упитао зашто се неко није бавио овим 2007, 2010. или 2017. године на начин како се бави данас? – Зато јер је Радован Вишковић сада предсједник Владе Српске. Ово је чиста политичка игра да би се на некој другој страни сакрили неки догађаји који се дешавају унутар одређених политичких партија. Исто тако вјерујем да оно што је урадила Влада Српске у протекле двије године смета многима у БиХ, посебно онима који су прорицали да ће Република Српска банкротирати и нестати. То се, хвала Богу, није десило и ми и даље све уредно сервисирамо – рекао је Вишковић.

Говорећи о епидемији вируса корона, Вишковић је рекао да би власници угоститељских и трговачких објеката, те други предузетници који се не буду придржавали заштитних мјера које прописују надлежни органи с циљем заштите становника могли остати без дозволе за рад.

Он је подсјетио да је ово новина која је уврштена у Закон о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести и Приједлог закона о управној инспекцији, који су усвојени на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске.

Вишковић је навео да је из Компезационог фонда одобрено 15 милиона КМ за набавку заштитне и друге неопходне опреме за здравствени сектор за наредних шест мјесеци, а додао је и да су одобрена и депонована одређена средства за набавку вакцине против вируса корона.

Коментаришући измјене Акционог плана запошљавања, Вишковић је подсјетио да је предвиђено запослење за више од 3.300 лица или 1.100 више од првобитног плана да су овим планом обухваћени демобилисани борци који се налазе на Заводу за запошљавање, као и дјеца погинулих бораца и ратни војни инвалиди.

На питање могу ли резултати локалних избора да индиректно утичу на реконструкцију Владе, Вишковић је рекао да та два питање не би повезивао.

– Ми смо и у протекле двије године имали измјена у Влади Српске и то ћемо имати и у наредном периоду. Међутим, то неће зависити од избора већ резултата рада сваког појединца. Да би неко обављао функцију у Влади то ће зависи искључиво од његовог рада или нерада – закључио је Вишковић.

Архива