Додик: Србија је озбиљна држава и не заслужује понижења као што је то учинио Борис Тадић

15.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Србија озбиљна држава која не заслужује да је њени предсједници, па макар и бивши, излажу понижењима као што је то урадио Борис Тадић својим недавним иступом на Фејс телевизију.

– Морам да признам да сам те једва препознао видјевши и чувши те на сарајевској Фејс телевизији. Запитао сам се да ли ово говори човјек са којим сам некада водио дуге и озбиљне разговоре о Републици Српској, Србији, региону, о непринципијелном понашању међународне заједнице.

Драги Борисе, нисам могао да те препознам јер не вјерујем да ни сам себе препознајеш након трансформације коју си доживио. Ја сам остао исти, Миле, Србин Крајишник, никад босански Србин, из Лакташа, из Републике Српске, која те као предсједника Србије радо дочекивала – нагласио је Додик у писму упућеном Тадићу након његовог гостовања на Фејс телевизији гдје је изнио низ оптужби на Републику Српску и српског члана Предсједништва БиХ, те неистина о протеклом Одбрамбено-отаџбинском раду.

Додик је нагласио да не зна која је невоља натјерала Тадића да подршку тражи код Бошњака у Сарајеву и зашто је као бивши предсједник Србије кренуо стопама политичког губитника какав је Чедомир Јовановић.

– Драги Борисе, ти си био шеф једне озбиљне државе, која не заслужује да је њени предсједници, па били и бивши, излажу понижењима. Шта може натјерати некадашњег предсједника Србије да с бошњачке телевизије тако говори о Републици Српској и њеним представницима. Вјерујем, Борисе, озбиљна невоља. Ако се та невоља зове жал за фотељом, одакле си вољом народа избачен на изборима, онда за ту невољу немам разумијевање, јер и од твог и од мог политичког мандата важније су Србија и Република Српска и наш народ – поручио је Додик у писму Тадићу.

– Питам се зар сам те тако слабо познавао па сам шокиран твојом изјавом да ће доћи дан кад ћеш преиспитати став о наводном геноциду у Сребреници, као обичан грађанин. Зар си ти, некадашњи предсједник Србије, због чињенице да гостујеш на бошњачкој телевизији, омекшао до те мјере да то можеш изговорити, знајући већ сада и до сада да за то нема доказа ни аргумената – нагласио је Додик.

Додик је поручио Тадићу да свој опстанак није везао за опстанак Републике Српске, како га је он оклеветао по Сарајеву не би ли се додворио онима који о Тадићу мисле исто што и о њему, само што њему то кажу наглас.

– Изгледа да си ти везао судбину Србије за своју, па ти се чини ако ти ниси на њеном челу од Србије нема ништа. Опростићеш ми на овом утиску, али вјеруј да никако другачије не могу да схватим твоју исповјест на тој сарајевској телевизији. О томе шта и како ја радим говоре резултати избора на којима већ 15 година не губим. Кажеш Додик се мијењао, код нас Борисе кажу да се само магарци не мијењају – навео је Додик у писму.

Он је истакао да никада јавно није говорио о Тадићевим промашајима, посебно оним у односу на Републику Српску.

– Покушавао сам, и то и даље радим, да с поштовањем гледам на то вријеме, твоју улогу у њему, али и на функцију предсједника Србије. Да ли да те подсјећам на, сада већ историјски катастрофалан потез у Генералној скупштини УН, потез који је одредио каснији ток догађаја на Косову и Метохији, који се, природно, рефлектовао на регион. Да ли да те подсјетим на Истанбулску декларацију, за коју сам те звао и молио да то не радиш, јер /Харис/ Силајџић је не може потписати у име БиХ без сагласности /Небојше/ Радмановића, тј. Републике Српске. Ти си изабрао да не послушаш, потписао си и то је чињеница, за разлику од неистина које си изговорио о мени – подсјетио је Додик у писму.

Он је нагласио да је свима познато да су сви његови напори и стремљења упућени у борби за очување Републике Српске, у коју вјерује, и Републике Српске, једне од најхрабријих и најљепших страница модерне српске историје.

– Знаш да за уцјене и пријетње на том путу никада нисам много марио. Данас, у мирнодопско вријеме, заједно са својим народом, водим битку и на идентитетском фронту. Зато нећемо ћутати ни пред ким ко покушава да унизи Републику Српску, па ни пред тобом. Како си, Борисе, срчано бранио и повезивао Косово и Републику Српску. Питам се када си био искрен тада или сада? Када си изгубио изборе сазвао си прес конференцију коју си завршио ријечима видимо се у неком другом филму. Ако си мислио на овај, жао ми је што си га икада снимио, а кад си га већ снимио жао ми је што сам морао да га видим, јер да нисам још бих вјеровао да сам познавао човјека кога сам звао и пријатељем, без обзира да ли је и даље предсједник Србије – навео је Додик.

Додик је на крају поручио Тадићу да, за разлику од њега, себи неће дозволити да изгуби изборе.

– Отићи ћу сам и више се нећу враћати у полиитку. Да си ти урадио тако, памтили би те по лијепим стварима које си учинио за Србију, овако си нас натјерао да те памтимо по гостовањима по бошњачким телевизијама. Штета – констатовао је Додик у писму упућеном некадашњем предсједнику Србије Борису Тадићу.

Архива