Додик: Не бих волио да Црна Гора постане фактор нестабилности

09.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у емисији Телеринг да очекује стабилизацију ситуације у Црној Гори уколико лидери три партије, који имају потребан број посланичких мјеста да би формирали Владу, убрзо заврше тај процес.

Коментаришући ситуацију у Црној Гори, Додик је рекао да је од почетка независности црногорска власт ишла у то да девалвира српски положај и српски народ, а да је као доказ мултиетичности покушала да приграби подршку Абланаца, Бошњака, Хрвата.

– Све је то легитимно, али то су маргиналне политичке групе, више у функцији националне мањине него што су могли да имају статус конститутивности, а Срба је према посљедњем попису било 28 одсто, а српским језиком је говорило, кажу, 60 одсто људи – каже он.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да се у Црној Гори чинило све да се ојача прича о црногорској нацији, да је очигледно да је њихов политички одраз био антисрпски и да је најбољи доказ за то закон који су донијели о слободи вјероисповијести. Наводи да Срби нису могли да буду запослени, шиканирани су, те да је измишљена и прича о наводном државном удару да би се направили избори.

– Онда су и тај ресурс потрошили, па су дошли до тог фамозног закона о томе да отимају имовину Српској православној цркви, правећи неку нову црногорску цркву – наводи Додик.

Додик каже да не би волио да Црна Гора постане нови фактор нестабилности на Балкану.

– Наравно да не бих волио да Црна Гора, зато што је вјештачки прављена у смислу наметања црногорског идентитета свим другим идентитетима, постане фактор нестабилности. Надам се да ће нова опозициона структура направити добар оквир за стабилност – наводи српски члан Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да је у Народној скупштини Републике Српске тражио да се подржи његова одлука као српског члана Предсједништва БиХ да Мило Ђукановић не дође у БиХ јер је путем закона скрнавио интересе СПЦ и српског народа. Додаје да је тиме јасно речено шта мисли о томе.

Додик оцјењује да би Ђукановићу било најбоље да се за двије године по истеку мандата повуче из политике, а Црну Гору да остави демократским процесима који ће је довести до нових структура власти и ојачати је.

Архива