Цвијановић: Земљама западног Балкана важна подршка ЕУ

28.09.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на Европском самиту у Салцбургу да се након шестомјесечне кризе изазване пандемијом вируса корона не може рећи да је изазов прошао, те да је за земље Западног Балкана важно да им ЕУ буде подршка.

Цвијановић је истакла да је први приоритет спасавање живота, након чега се мора видјети како ће поново бити организован живот и укинуте све строге мјере.

– Сљедећи корак би био сарадња за јачање привреде и социјалних односа. Постоје неке ствари о којима се мало говори, а то су велике разлике у способности и потенцијалу наших земаља да изађу на крај са насталим проблемима – поручила је Цвијановић.

Она је рекла да је пандемија вируса корона показала да је потребно дефинисати приоритете, од којих је један здравство, те да је потребно заједнички штитити становништво.

Цвијановић је навела да Република Српска и БиХ желе бити дио ЕУ и дијелити заједничке вриједности.

– Имамо осјећај да би нам било боље када бисмо били у ЕУ, али када је ријеч о великим кризама каква је ова, онда има различитих приступа и онда се не разумијемо тако добро“, поручила је предсједница Српске.

Цвијановић је навела да је сада битно извући друштво из ове кризе, те да ЕУ добро фнкционише упркос тешкој ситуацији и непоразумима.

– Схватам ситуацију у оваквој кризи, наравно да земље чланице морају реаговати на то, њихова појединачна одговорност је била заштита њихових грађана. Али када је ријеч о солидарости, она није постојала на почетку. Након неког времена ствари су се побољшале што је било добро за наше односе са ЕУ – рекла је Цвијановић.

Додала је да се сада расправља о Европи будућности, те да је оптимиста.

Цвијановић је указала да долази из децентрализоване државе, те да није за централизацију.

– Током кризе имали смо децентрализовану ситуацију у БиХ, али то није била препрека. Сарађивали смо међуетнички упркос свим потешкоћама, различитим ставовима и мишљењима о донесеним мјерама – навела је Цвијановић.

Рекла је да је Република Српска добила велику помоћ, посебно издвојивши Аустрију и Мађарску.

Предсједница Републике Српске учествовала је на панелу под називом „Европа, корона и демократија – опасности и шансе“.

На Европском самиту у Салцбургу ће се, између осталог, расправљати и о утицају ковида 19 на глобално тржиште, али и медицинским истраживањима и пандемији, а у тој дискусији учествоваће министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић. 

Током самита, који организује Институт регија Европе, о посљедицама пандемије вируса корона говориће истакнути представници политике, привреде и науке из Аустрије и других европских земаља.

Тема овогодишње конференције је „Европа, солидарност и мир“, а почасни покровитељи су предсједник Аустрије Александер Ван дер Белен и канцелар Себастијан Курц.

Путем истог канала биће могуће пратити и дискусију „Медицинска истраживања и пандемија“, на којој, у уторак, учествује министар Шеранић.

Архива