Владичански дом у Добоју мјесто окупљања и очувања идентитета

19.08.2020 Актуелно

– То су прије свега црква, манифестације културе и сви догађаји који би могли да ојачају или да буду снажан доказ чињенице да Срби овдје имају право да јачају идентитет – рекао је Додик новинарима, након посјете Владичанском двору.

Додик је граду Добоју честитао за све реализоване планове и подсјетио на планиране инвестиције у овом граду оу вриједности 700 милиона КМ.

– Многи планови које смо чинили заједно већ се реализују. Добој је озбиљно градилиште. Познато је да су планиране инвестиције од 700.000.000 КМ, што обухвата регулацију ријеке Босне, изградњу обилазнице ауто-пута око Добоја – навео је Додик и истакао да ће сви пројекти утицати на стабилност ове локалне заједнице.

Он је нагласио да је Република Српска тренутно у тешкој борби за очување свог идентитета и опстанка, и да се много чини да се и у Добоју, као и у Гацку, Требињу и осталим локалним заједницама, очува вјера у живот и да људи остану на овим просторима.

Додик је рекао да добојска Градска управа настоји да сви сегменти друштва буду заступљени и да подржава све вјерске заједнице.

– Добој постаје диван примјер толеранције, која је потребна, али исто тако не треба да неком представља проблем упражњавање властитих вриједности некога ко је други и другачији – навео је Додик.

Додик, који је овогодишњи кум славе града Добоја – Преображења Господњег, поручио је да остаје посвећен Добоју и цијелој Републици Српској и да је крсна слава дан окупљања и анализирања онога што је учињено, као и завјетовања да ће бити настављен рад за добробит народа.

Додик, који је са епископом зворничко–тузланским Фотијем обавио чин ломљења славског колача у сали градске скупштине у Добоју, рекао је да у овој локалној заједници има да се уради много тога, те да је већ доста тога урађено.

Владика Фотије нагласио је да ће Владичански дом бити и мјесто са широм намјеном, те културни центар овог краја.

– Овај дом наш, данас освештани, каже да смо заједно, да смо јединствени и да црква непрестано ради на културном уздизању нашег српског православног народа. Да будемо као Свети Немањићи повезани, да будемо у симфонији са својом државом Републиком Српском – истакао је владика Фотије.

Он је рекао да је српски народ историјски увијек био државотворни.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић честитао је крсну славу суграђанима и пожелио да на данашњи празник сви преобразе себе у боље људе и да боље раде да би град напредовао.

Јеринић је, поводом крсне славе града, Додику на поклон уручио умјетничку слику, истичући да се Добој преображава на боље захваљујући подршци Додика, предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и предсједника Владе Српске Радована Вишковића.

Свечаности ломљења славског колача присуствовали су и посланици у Народној скупштини Републике Српске са овог подручја Александар Суботић и Данијел Јошић, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић, начелник Петрова Озрен Петковић, помоћник министра одбране БиХ Мирко Околић и остали гости.

Претходно је служена Света архијерејска литургија, те освештан Владичански двор. За 20.30 часова предвиђен је концерт градског Српског-црквеног пјевачког друштва „Богољубље“, који ће бити одржан у порти Саборног спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

Архива