Вишковић: Српска и Србија воде миротворну, а политичко Сарајево злураду политику

28.08.2020 Актуелно

– Ми смо искористили прилику да предсједника Србије Александра Вучића упознамо о статусу и позицији Српске унутар БиХ уочи његовог одласка у Вашингтон. Та прича која долази из Сарајева нема везе са нормалним животом, Српска ниједног момента не позива на сепарацију ни на отцјепљење или, не дај Боже, рат – рекао је Срни Вишковић, наводећи да се такве приче чују управо из федералног Сарајева, гдје се помиње рат или нестанак Републике Српске.

Вишковић је оцијенио да је посјета Београду, у којој је био заједно са предсједником Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, била више него успјешна, што се посебно односи на разговоре са предсједником Вучићем и предсједником Владе Србије Аном Брнабић.

– Желим и овом приликом да предсједнику Вучићу захвалим за сва она средства која је Србија посљедњих година издвојила за Српску и та помоћ више је него значајна. Од 2017. године па до данас Србија је за Српску издвојила око 53 милиона евра, што су значајна финансијска средства, од којих је скоро у свакој локалној заједници урађен неки од битних пројеката – наглашава премијер Српске.

То што политичко Сарајево, упозорава Вишковић, напада плодну сарадњу и добре односе Српске и Србије, е то је „то Сарајево“, које не треба претјерано ни коментарисати, јер да је та посјета била неуспјешна, како то бошњачка политичка елита жели да представи, не би онда ни реаговали, него би се радовали.

Предсједник Владе Републике Српске поручује да институције Српске само желе да БиХ функционише у складу са дејтонским Уставом.

– Па, има ли ишта нормалније у развијеном и демократском свијету од тога да позивате на поштивање Устава. Једино, изгледа, у БиХ се не мора поштовати Устав, једино у БиХ Уставни суд, који би требало да штити уставност, крши Устав и доноси противуставне одлуке – констатује Вишковић.

Он је указао на чињеницу да модерна деморатска и политичка пракса једноставно не подразумијева протекторат ОХР-а и самовољу високог представника у БиХ, као ни присуство и одлучујући, али по Српску негативан утицај страних судија у Уставном суду БиХ, на шта институције Републике Српске већ годинама упозоравају и реагују али, нажалост, без ефекта и разумијевања такозване међународне заједнице, као и већине домаћих политичких партнера.

– У таквој ситуацији нема ни суверености, ни државности. Ми смо жељели све те ствари да још једном апострофирамо у разговору са политичким врхом Србије, која је гарант Дејтонског мировног споразума. Замолили смо Вучића да своје саговорнике у Вашингтону, Бриселу или на неком другом политички важном мјесту пита како је то могуће да за самопроглашено Косово вриједе једни, а за Српску други аршини, иако смо тако близу једни других. Није ваљда могуће да постоје два међународна права или двије Повеље УН о људским правима и слободама? – пита Вишковић.

Одговарајући на питање у вези са најавом српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће покренути витални национални интерес у вези са потписивањем меморандума између Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ и америчке агенције за изборне процесе, јер то задире у суверенитет изборног процеса у БиХ, предсједник Владе Српске оцијенио је да је на сцени скривени сценарио рушења суверенитета БиХ путем нелегалне Централне изборне комисије и предстојећих локалних избора у БиХ.

– Да би се срушило и ово мало суверенитета у БиХ, сада се користе локални избори и нелегална Централна изборна комисија. Позивам све оне који то раде да престану са тим, јер ће то бити велико зло за БиХ и све њене грађане – и за Србе и Хрвате и Бошњаке. Бирачко право највеће је демократско право у свијету, које подразумијева могућност да бирате или да будете изабрани на одређену позицију у друштву, односно да избори протекну у фер и демократској атмосфери у којој грађани могу слободно да изаберу власт коју желе – поручује Вишковић.

Зашто, пита он, бошњачка политичка елита, која се заклиње у БиХ, својим понашањем руши ту исту земљу и зашто њеним грађанима наноси немјерљиву штету својим неразумним политичким одлукама.

– Зашто, господо, покушавате путем нелегалних институција да радите нелегалне ствари којима ћете, на крају, срушити државу у коју се кунете – запитао је Вишковић.

Архива