Сваки успјех Србије – успјех Српске – Односи никада бољи

28.08.2020 Актуелно

– За Српску је важна тако добра веза и разумијевање. Ово је најбољи период комуникације и сарадње која се огледа у свим областима. Све добро што се у Србији дешава је успјех и Републике Српске и све што је успјех Српске је истовремено и успјех Србије. Такве односе треба његовати јер не постоји природнија веза од те – истакла је предсједница Српске у интервјуу за РТРС.

Она је истакла да је захвална институцијама Србије на челу са предсједником Александром Вучићем што су се ставили на располагање и успјели да реализују све што је планирано.

Цвијановић каже да Вучић разумије ситуацију у БиХ и комплексност односа, али и до чега је довело непоштовање Устава и слова Дејтона.

Она истиче да се Србија не мијеша у унутрашња питања, али да, као гарант Дејтонског споразума, има обавезу и право да се информише.

Када је ријеч о критикама политичког Сарајева, предсједница Српске каже да иза свега стоји потреба да се сваки позитивни корак обезвриједи. Истиче да бошњачки политичари беспотребно дижу галаму.

– Када они галаме, знам да смо урадили добар посао – поручује Цвијановић.

Предсједница Српске додаје да нису тачне приче бошњачких политичара о томе да су званичници Српске дошли у Београд са једном мисијом, а вратили се без постигнутог циља.

– Никада се није десио ниједан састанак са руководством Србије, а да се није испунила наша мисија. Бошњачки политичари у свакој нашој мисији призивају рат. „То се неће десити без рата“ – толико пута сам то чула од истих бошњачких политичара – наводи Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила да Република Српска брани Дејтонски мировни споразум, те да БиХ може да функционише једино као децентрализована земља, онако како је и замишљена и формирана. Она је напоменула да се у Србији увијек разговара о стварима корисним за Српску, као и за Србију, за живот грађана и функционисање локалних заједница.

– Разговарамо о свим темама важним за живот и функционисање Републике Српске и Србије која је најозбиљнија држава на Балкану. То је оно што некима смета – истакла је Цвијановић.

Србија је, додала је она, опстала упркос разним тортурама и егзибицијама које су прављене, преговорима који су наметани, одузимању територије, санкционисању и свему другом што је рађено.

– Ми смо поносни што Србија успијева да се одупре и овој епидемиолошкој кризи која је бацила на кољена и развијене еропске земље. Погледајте стање у Европи и мало даље – додала је Цвијановићева. Када је ријеч о сусрету представника Српске и Србије, каже она, чује се толико лажи и подметања, а, нажалост, и од неких из Републике Српске.

Архива