Сусрет на мосту Додика и Цвијановић са Вучићем и Брнабић

04.08.2020 Актуелно

Додик и Цвијановић су кренули од стране Републике Српске, а Вучић и Брнабићева од стране Србије, тако да су се срели на средини моста, а потом су се поздравили са патријархом српским Иринејем.

У наставку обиљежавања, коју организују Србија и Република Српска, предвиђено је да патријарх служи парастос страдалим Србима, а потом откривање спомен-плоче и полагање вијенаца, као и обраћање Додика, умјетнички програм и на крају обраћање Вучића.

На спомен-плочи, која је прво обиљежје страдалим Србима током „Олује“, пише:

„Овај мост је немили сведок ужаса и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас“.

Осим врха Србије и Републике Српске, обиљежавању као представници Срба у Хрватској, присуствују дјеца која су прије 25 година прешла у колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Архива