Изборе организовати у складу са епидемиолошким мјерама

22.08.2020 Актуелно

Предсједница Српске је истакла да то неће бити први избори који се негдје организују у доба короне, јер су спроведени и у другим земљама.

– Према томе, када смо до сада знали како да доскочимо одређеној ситуацији, тако ћемо и сада знати како да доскочимо овој ситуацији – рекла је Цвијановић.

Она очекује да ће због предстојећих локалних избора бити „врућа“ јесен, али и да ће то све изгледати другачије него раније, јер ће и политичка активност партија бити другачија због ванредне ситуације изазване вирусом корона.

– Сигурно је да нећемо имати велика окупљања, нећемо бити у затвореном простору као раније, неће бити контаката и свега онога што је пратило кампање – рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, тренутно су доминантне теме у вези са епидемијом вируса корона и проблемима са којима се друштво због ње суочава у бројним животним областима и, иако се чини да су све друге политичке теме гурнуте негдје у страну, то није случај, јер и политичке партије живе свој живот и спремају се за изборе.

Она је рекла да је задовољна оним што су институције Српске показале у кризно вријеме, као и одговорношћу коју су показали људи који су били најодговорнији, те напоменула да константно остаје брига за здравље грађана, а са друге стране и како санирати штетне посљедице, вратити привреду и како се изборити са изазовима са којима се суочава цијели свијет.

– Свако вријеме криза носи неке своје карактеристике и то су времена у којима се увијек пробуди појачан степен солидарности, а тако је случај и сада. То је вријеме које покаже слабости и недостатке које имате, али и способност да се брзо организујете и дјелујете – рекла је Цвијановић.

Она је навела да Република Српска има план и уколико на јесен дође до погоршања ситуације у вези са ширењем вируса корона, те напоменула да ће у том случају морати бити пооштрена контрола мјера које ће се доносити у складу са развојем ситуације.

– За сад није опција да ће се поново блокирати живот, зауставити привреда, производња, одлазак људи на посао, дјеце у школу, јер смо нашли одређене модалитете како да дјецу вратимо у школу, али и како да се настави свакодневни живот – рекла је Цвијановић.

Коментаришући мигрантску кризу и одлуку власти Унско-санског кантона о забрани превоза миграната у овај кантон, предсједница Српске је рекла да се том питању треба приступити на другачији начин. Она је истакла да се мигранти неће задржавати на територији Републике Српске, те напоменула да они нису ни кренули у БиХ.

– Не можемо да држимо људе за које не знамо ни ко су ни шта су, јер немају никаква документа или имају лажна, или документа из више земаља – рекла је Цвијановић за АТВ.

Према њеним ријечима, да је сличну одлуку донијела Република Српска и да је МУП Српске поставио контролне пунктове према Федерацији БиХ, у том случају Српска би добила позиве од свих западних амбасада, али и директно из неких страних земаља.

Цвијановић је указала на то да странци увијек виде одређену пријетњу у Републици Српској, јер нису очекивали да ће након толико година, у оквиру цијелог пројекта развлашћивања, топљења надлежности, Република Српска бити ово што јесте.

– Нико није рачунао на то да ће Српска имати и задржати свој снажан идентитет, да ће у њој бити веома важно да се Република чува, те да се јачају институције и идентитет народа – рекла је предсједница Српске.

Архива