Додик: Указали смо Вучићу на двоструке аршине међународне заједнице

21.08.2020 Актуелно

– Наравно да је то дио наших разговора које смо имали у Бањалуци и потребе да предсједника Вучића, односно Србију, упознамо са антидејтонским понашањем високог представника међународне заједнице у БиХ поводом примјене Дејтонског споразума – појаснио је синоћ Додик у изјави за Тањуг.

Он је истакао да желе да подрже предсједника Вучића у настојању да на прави начин и са додатном снагом уђе у преговоре са Приштином. – Ми смо доставили предсједнику Србије информације о антидејтонским понашању, као акт који је разматран и разматра се на влади. Наравно да већ имамо закључке везано за антидејтонско понашање и кршење Дејтона у Скупштини Републике Српске и у цјелини ћемо те документе доставити предсједнику Србије – навео је Додик.

То је, истиче, учињено, с обзиром да Србија разговара са Приштином, а да су неке западне земље рекле да прихватају независност Косова, док те исте западне земље крше Дејтон, тако што Републици Српској одузимају права, желе да је конзервирају и направе унитарну БиХ. То је, наглашава Додик, потпуно обрнути процес који је виђен на примјеру Косова и Метохије.

– Дакле, идеја да се Вучићу доставе подаци у том погледу и да може на релевантан начин да упореди различито понашање међународне заједнице у готово идентичним ситуацијама везано за статусе – навео је Додик.

Он је истакао да потпуно разумије да је за Вучића то тешко питање, али да Србија као гарант Дејтонског споразума, треба и има обавезу, што предсједник и показује, да заштити легитимна права Републике Српске, стечена Уставом и Дејтонским споразумом.

– Уколико међународна заједница сматра да је Косово независно, а један дио ње је већ показао да признаје независно Косово, већина земаља ЕУ и САД, онда ми сматрамо да и ми можемо као Република Српска да истакнемо право на регулацију статуса који нама одговара – рекао је Додик. Понавља да је Република Српска трајно незадовољна статусом у БиХ, јер им она, каже, ништа није добро донијела.

– И БиХ и високи представник и међународна заједница су одузимали права Републици Српској и они желе да европским процесом БиХ, то насиље верификују и да се промијени Устав и убаци у Устав и све надлежности пребаце на Сарајево – рекао је Додик.

Раније данас, Вучић је изјавио да је добио „одређене папире“ из Републике Српске, те да очекује и одређене одлуке Скупштине Републике Српске, па ће промислити како по том питању да се одреди Србија.

Није прецизније говорио о тим папирима, а споменуо их је у контексту изазова који очекују Србију, а пијре свега, како је рекао, по питању Косова и Метохије. Једини „папири“ који су раније најављени из Бањалуке тичу се изјаве Милорада Додика, на заједничкој прес конференцији у Бањалуци, да је предсејднику Србије рекао да се не може разговарати о одвајању Косова, а да се притом не разговара и о статусу Републике Српске, односно да „ако Косово остаје у Србији и Република Српска остаје у БиХ“.

Додик је пренио тада новинарима да се Вучић није изјашњавао о тој тези, а Вучић је рекао да ће то учинити када добије образложење на папиру. Вијести из исте рубрике

Архива