Додик: Србима нико ништа није дао, БиХ је и превише добила Дејтоном

09.08.2020 Актуелно

– БиХ је добила и превише у Дејтону, и сваким даном се показује да јој ни то није помогло да постане држава. Два од три конститутивна народа, БиХ не виде као своју државу, а муслимани Бошњаци је виде као државу само за себе – истакао је Додик у изјави за Срну упитан да прокоментарише став предсједника СДА Бакира Изетбеговића да је српска страна, како каже, и превише добила Дејтонским спроразумом.

Додик је нагласио да се Република Српска борила и изборила да живи слободно своја на своме и она је исконска потреба народа над којим је у прошлом вијеку поцињен геноцид, јер није имао државу да га штити.

– Зато је Република Српска једина вољена и функционална у оквиру који зову БиХ. Уколико Изетбеговић и његови политички сљедбеници наставе инсистирати на томе да нам је нешто дато, показаћемо им брже него што су мислили да смо у стању да се изборимо и за оно што унапријед проглашавају немогућим – поручио је Додик.

Он је поновио да не зна ко су „босански Срби“, како Изетбеговић говори, али ови који су стварали Републику Српску и живе у њој су Срби који државу нису стварали геноцидом, како измишља Изетбеговић.

– Срби су Републику Српску прогласили 9. јануара 1992, у миру, прије иједног испаљеног метка, и нажалост били су принуђени да је бране животима. Зато и јесте сва ујдурма да се поништи управо та историјска чињеница, која у воду баца сву ратну и послијератну муслиманску пропаганду о настанку Републике Српске – рекао је Додик.

Што се тиче јужне српске покрајине Косова и Метохије о којој Изетбеговић говори, Додик је рекао да ће им поновити да је она саставни дио Србије и никоме у Србији, бар овој што је на власти, не пада на памет да буде другачије.

– Но, уколико неко покушава да нам каже супротно, мораће се суочити са чињеницом да на овако малом простору неће проћи политика дуплих стандарда – нагласио је Додик.

Архива